9. állomás: Énekek és mondások

41. A jó pásztor

Láttál már képeket vagy reklámmodelleket olyan furcsa gépekről, melyek felöltöztetnek, elkészítik a reggelid, megsétáltatják a kutyád, és elvégzik a ház körüli teendőket?
Légy most te is feltaláló, és állj elő egy képzeletbeli géppel, amely folyamatosan ellát étellel és itallal, vigyáz rád és biztonságban tart, felvidít, boldoggá tesz és gondoskodik rólad. Milyen nagy ez a gép? Milyen kütyük tartoznak hozzá?

Ismersz-e valakit, aki mindezt – és még sokkal többet – megtesz érted?
A jó pásztor
Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben. Zsoltárok 23,6

Ez történt eddig…

Fiatal korában Dávid gyakran vigyázott apja bárányaira. Tudta, milyen fontos, hogy a pásztor élelmet és vizet találjon a jószágoknak, és azt is, hogy mivel jár megőrizni őket a különféle veszélyforrásoktól. Amikor Dávid Istenről elmélkedett, csodálatos pásztorként tekintett Rá, és ezt az éneket írta Róla.

Zsoltárok 23

Dávid zsoltára. Az ÚR az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem. Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam. Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben.

Mi történt ezután?

Az emberek azóta is sokszor használják Dávid énekének, vagyis „zsoltárának” szavait, hogy kifejezzék Istennel kapcsolatos érzéseiket.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 60. oldalán található kérdésekre!

Tudtad?

Pásztorok A pásztorok munkája veszélyes és magányos volt. Hosszú órákig dolgoztak kint a mezőn, és gyakran a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A pásztornak kellett füves legelőhöz vezetni a juhokat és kecskéket; vizet találni, hogy ihassanak; és meg kellett védenie őket a vadállatoktól és tolvajoktól.

Vezetés A bibliai időkben a pásztor a juhok előtt járt, és ők mind követték őt.

Isten, mint pásztor A Biblia gyakran pásztorként írja le Istent, Aki hűségesen gondoskodik népéről, bármilyen nehézségekkel nézzenek is szembe. Olvasd el a János 10,11-et, és figyeld meg, ki nevezi magát „Jó Pásztornak”!

 

Beszélgess Istennel!

Melyik a kedvenc részed ebből a zsoltárból? Tedd Dávid szavait a saját imádságoddá!

Beszélgessetek!

Maya és nagymamája, Christine együtt elolvasták ezt a bibliai részt.
Maya 7 éves, és szeret rajzolni.
Ezt kérdezte: „Miért van, hogy a zsoltár hol bárányokról, hol meg emberekről
szól?”

Christine így válaszolt: „Valójában inkább csak emberekről szól. Szerintem aki ezt írta, azon töprenghetett, milyen lehet báránynak lenni. És ha ő bárány lenne, milyen lenne, ha Isten lenne a pásztora? Hogyan vigyázna rá Isten? Jó pásztor lenne? Ha megnézed a kedvenc részed a zsoltárból (6. vers), láthatod, hogy úgy gondolta, Isten nagyon jó pásztor lenne. És a zsoltár írója erre vágyott leginkább: hogy egész életében Isten vigyázzon rá.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Túravezetőd vagy egy másik barátod segítségével írd meg saját zsoltárod, akár saját dicsőítő és Istennek szóló szavaiddal, akár bibliai versek nyomán. Ne felejtsd, Dávid azért írta ezeket az énekeket és zsoltárokat, hogy kifejezze gondolatait és érzéseit, és hogy szóljon Istenhez. Használd fel az alábbi kiindulópontokat a zsoltárod megírásához!

Írhatsz…
• egy jó dologról, melyet Isten tett érted – ide tartozik bármilyen örömteli esemény az életedből.
• arról, hogy szerinted milyen Isten, kicsoda Ő és milyenek a cselekedetei.
• arról, hogy hogyan ünnepled a jó dolgokat az életedben.
• egy kérésedről Istenhez.

Mondd el a saját zsoltárod valahányszor egy-egy újabb állomáshoz érsz a Bibliai Kalandtúrában!