9. állomás: Énekek és mondások

44. Bölcsnek lenni

A „példabeszéd” jelentése bölcs mondás. Szavai gyakran elég nehezen érthetőnek tűnnek, mígnem egyszer csak rádöbbensz, hogy világos jelentéssel bírnak. Hallottál már példabeszédeket?
Hogyan lehetsz okos, és honnan tudhatod mindig, mi a helyes lépés?
Képzeld el, hogy mindig pontosan tudod, mi a leghelyesebb, amit tehetsz. Ugye csodálatos lenne?
Bölcsnek lenni
Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek 3,6

Ez történt eddig…

A Példabeszédek könyve azt tanítja, hogy a bölcsesség Isten ajándéka, és hogy akkor lehetünk bölcsek, ha Istenben bízunk.

Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked! A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára! Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél. Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féljed az URat, és kerüld a rosszat! Gyógyulás lesz ez testednek, és felüdülés csontjaidnak.

Mi történt ezután?

A Példabeszédek könyve azt tanítja itt nekünk, hogy a bölcsesség és a józan ész értékesebbek, mint a pénz és a drágakövek, mert biztonságos és boldog élethez vezetnek.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 60. oldalán található kérdésekre!

Tudtad?

Salamon Salamon híres volt bölcsességéről. A Példabeszédek könyvének rengeteg mondása tőle származik.

Bölcs mondások A Példabeszédek könyve sok mondást tartalmaz a munkáról, a családról, a helyes viselkedésről, a jó és rossz megkülönböztetéséről és mindenféle gyakorlati kérdésről. Tanít az igazságosságról; arról, hogyan legyünk jó barátok; és hogy hogyan bánjunk a szegényekkel vagy segítségre szorulókkal.

 

Beszélgess Istennel!

Mennyei Atyám, köszönöm, hogy szólsz hozzánk a Bibliában, hogy okosak és bölcsek lehessünk, és a lehető legjobban éljünk.

Próbáld ki!

Ismersz valakit, aki sokkal idősebb nálad, és keresztyén – talán a nagyszüleid vagy egy gyülekezeti tag? Ha nincs ilyen ismerősöd, kérdezd meg Túravezetőd, hogy ő ismer-e valakit, akivel együtt beszélgethetnétek.
Beszélgess az idősebb keresztyén ismerősöddel, és kérd meg őt, hogy mondja el, mit jelent számára, hogy keresztyén. Miket tanult az élete során? Hogyan élt Istenért? Milyen tettein keresztül próbálta Őt követni és Neki engedelmeskedni? Mi volt számára a legjobb mindebből?