9. állomás: Énekek és mondások

45. Isten útja

Mit tervezel a mai nap hátralevő részére? Ugyanazt fogod tenni, mint az összes többi napon? Döntöttél már arról, mit fogsz tenni a szabadidődben? A barátaiddal fogod tölteni? Tévézel vagy számítógépezel? Vagy valami mást tervezel?
Mik a terveid a következő pár napra? Hova fogsz menni? Mit fogsz csinálni? Kikkel fogsz találkozni?
Istennek is hagytál időt a terveidben?
Isten útja
Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását. Példabeszédek 16,9

Ez történt eddig…

Hogyan lehetünk boldogok? Hogyan élhetünk Istennek tetszően? Erről olvashatunk bölcs tanácsokat…

Példabeszédek 16,1-9

Az emberi értelem tervezget, de az ÚR adja meg, hogy mit mondjon a nyelv. Minden útját helyesnek tartja az ember, de az ÚR megvizsgálja a lelkeket. Bízd az ÚRra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. Mindent rendeltetésének megfelelően készített az ÚR, még a bűnöst is: a veszedelem napjára. Utál az ÚR minden fölfuvalkodott szívűt, kezet rá, hogy nem marad büntetlen! Szeretettel és hűséggel jóvá lehet tenni a bűnt; az ÚRnak félelme távol tart a rossztól. Akinek életútját kedveli az ÚR, azt még ellenségeivel is összebékíti. Jobb az igaz úton szerzett kevés, mint a törvénytelenül szerzett nagy jövedelem. Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását.

Mi történt ezután?

Olvass el még többet a Példabeszédekből! Nem kell egész fejezeteket vagy hosszabb részeket elolvasnod – csak emelj ki egy-két verset innen-onnan! Így is találhatsz olyan mondásra, amely téged is bölccsé tesz.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 60. oldalán található kérdésekre

Tudtad?

Rövid mondások Sok mondás egyetlen bibliai versből áll. A vers első része megállapítja a témát, a második része pedig ugyanezt a témát ismétli el más szavakkal, vagy megmutatja, mi történik, ha nem cselekszel bölcsen.

Összegyűjtött mondások A legtöbb mondás a Példabeszédek könyvében önmagában, egyedülálló versként is olvasható. Nem kell az egész fejezetet elolvasnod a megértésükhöz.

 

Beszélgess Istennel!

Istenem, kérlek, segíts bölcsnek lennem, amikor a barátaimmal vagyok!

Beszélgessetek!

Kay és keresztanyukája, Alison közösen olvasták ezt a bibliai történetet.

Kay 8 éves, és szeret táncolni.
Kay nem teljesen értette a 16. fejezet 2. versének egyik kifejezését (Károli
fordítás): „a ki a lelkeket vizsgálja, az Úr az!”. Azt kérdezte: „mi az, hogy
lelkeket vizsgálni?”

Alison így válaszolt: „Isten megvizsgálja indítékainkat, vagyis azt, milyen okok vezérelnek tetteinkben. Ha valaki ad neked egy cukorkát, sok különböző okból teheti ezt. Lehet, hogy azért tette, mert jól viselkedtél, és így jutalmaz meg; vagy kedvel téged, és a barátod szeretne lenni; vagy valamire rá akar venni, és így akar befolyásolni; vagy mert egy kedves ember, és szeretné megosztani veled az édességét; vagy mert azt akarja, hogy mások kedvesnek gondolják, és így akarja lenyűgözni őket.
Isten ismeri az indítékainkat, ezért fontos, hogy azért tegyünk mindent, mert az Istennek örömet okoz, és ne más okokból.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Olvasd újra a Példabeszédek 16,1-9-et, vagy olvass más bölcs mondásokat az ezt megelőző vagy követő részekből!
Van olyan, amelyik különösen tetszik? Vagy van olyan, amelyik szerinted hatásos lehet? Vagy esetleg olyan, amelyiket szívesen kipróbálnád?
Válassz egy bölcs mondást, és szemléltesd egy rajzzal!
Mutasd meg rajzodat Túravezetődnek vagy egy másik barátodnak! Tanultak valami bölcset az ábrád alapján?