12. állomás: Ezt mondta Jézus

58. Jézus egyik története

Ennek a könyvnek a megírásakor a legnagyobb sütőtök rekordja 1,810.5 font volt, vagyis 821,228 kg – ez az adat Wisconsinból származik, 2010-ből. Egy sütőtökmag kényelmesen elférne az ujjbegyed tetején. Nézz utána, azóta megdöntötték-e ezt a rekordot! Lapozz fel egy mostani rekordok könyvét, vagy böngéssz az interneten!

Próbáltál már valaha magokat ültetni? Hogy ment? Kihajtott? Milyen nagy volt a növény? Sokkal nagyobb volt, mint a kezdeti mag?

Mire igaz még, hogy kicsiként kezdi, de folyamatosan nő, és sokkal nagyobb lesz? Ki tudnál találni egy „kísérleti módot”, hogy ezt bemutasd?
Jézus egyik története
Akinek van füle, hallja! Máté 13,9

Ez történt eddig…

Isten Országa annyira csodálatos, hogy nem könnyű elmagyarázni, milyen, ezért Jézus gyakran szóképekkel mutatta be. Isten Országa növekedni és terjeszkedni fog, és nincs annál jobb, mint hogyha ebben mi is részt veszünk.
Most olvassátok el együtt a Máté 13,31–33.40–46-ot!

Máté 13,31-33, 40-46

Más példázatot is mondott nekik: „Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember, és elvet a szántóföldjébe. Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor felnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy eljönnek az égi madarak, és fészket raknak ágai között.” Más példázatot is mondott nekik: „Hasonló a mennyek országa a kovászhoz, amelyet fog az asszony, belekever három mérce lisztbe, míg végül az egész megkel.” (...) Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén. Az Emberfia elküldi angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, és a tüzes kemencébe dobják őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. Akinek van füle, hallja!” „Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet.” „Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki szép gyöngyöket keres. Amikor egy nagy értékű gyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.”

Mi történt ezután?

Egy másik szóképében Jézus egy halászhálóról beszélt. A halászok megtartják a jó halakat, de a rosszakat kidobják. Ezzel Jézus azt üzente, hogy nem mindenki lesz részese Isten Országának.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 78. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Mustármag A fekete mustárt ételízesítés céljából és a belőle nyerhető olaj miatt termesztették. Magjai aprók, de fája akár 5 m magasra is nőhet.

Kovász A kovászt liszttel és vízzel vagy olajjal keverték el a kenyérkészítéskor. A tésztamasszát egy darabig egy meleg helyen állni hagyták. Vízzel és a lisztben levő keményítővel elegyedve a kovász gázt szabadít fel, amely megreked a tésztában, mely ezáltal felduzzad, vagyis megkel.

Isten Országának növekedése Jézus azért mondta el az aprócska magból kinövő fa vagy a kovásztól „megkelt” tészta történetét, mert ezekkel szemlélteti, hogyan fejlődik Isten Országa a kis kezdetekből. Túravezetőddel gondoljátok végig, mire vágyhat Isten az életed különböző területein, és a körülötted levők életében.

Isten Országában élni Isten Országa örökké tart. Nem veszhet el, nem lehet ellopni, nem mehet tönkre – és már most is valóságos, bár még nem teljes. Jézus ezt hirdette: el fog jönni, még ha most nem is látjuk. Ahogy a rosszat felváltja a jó, egyre valóságosabbá válik. Mindannyian részesei lehetünk ennek a Királyságnak az által, hogy a jót választjuk a rosszal szemben, és segíthetünk abban, hogy a dolgok Istennek tetszően alakuljanak.

 

Beszélgess Istennel!

Kérd Istent, hogy mutassa meg neked, mi a te részed az ő országában!

Beszélgessetek!

Elie és Jenny közösen elolvasták ezt a bibliai történetet.
Ellie 9 éves, és Tasmániában él.
Ellie azt kérdezte: „Mit jelent az, hogy a Menny olyan, mint egy mustármag, de
aztán nagyon nagyra nő?”

Jenny így válaszolt: „A magok picikék, de nagyon nagyra nőnek. Amikor valami jót teszünk valakivel, például kedvesek vagyunk hozzá, kis dolognak tűnhet nekünk, de neki lehet, hogy sokkal többet jelent. Ha sok ember teszi ugyanezt, annak még nagyobb a hatása. Tehát valami, ami eredetileg nagyon aprónak tűnt, végül valójában segít, hogy a világ jobban hasonlítson arra, amilyennek Isten tervezte, és rengeteg ember számára sokkal jobb hely legyen – ezt jelenti Isten Országának építése.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Nézd meg, Jézus szóképei valóban jól szemléltetik-e, hogyan jöhetnek nagy dolgok a kis kezdetekből! Keress egy kenyér receptet, és próbáld ki! Mindenképp olyan receptet használj, amihez kovász(élesztő) is kell, vagy ha előrecsomagolt hozzávalókkal dolgozol, nézd meg a csomagolás hátoldalán, hogy van-e benne kovász(élesztő)! Figyeld meg, mi történik a tésztával, és próbáld meg előre kitalálni, mennyivel lesz még nagyobb!
Ezzel egy időben megpróbálhatsz egy másik kenyeret is sütni, ám ezúttal kihagyva belőle a kovászt, hogy összehasonlíthasd a két különböző végeredményt.
(Ha valamilyen ételre allergiás vagy, ügyelj rá, hogy biztonságos hozzávalókat válogass össze!)