12. állomás: Ezt mondta Jézus

56. Mit tegyünk?

A tündérmesékben a szereplőknek gyakran lehet három kívánságuk. Milyen dolgokat szoktak kérni?

Boldoggá teszik őket ezek a kívánságok? Miért/miért nem? Szerinted a legtöbb ember mit gondol, mi fogja őket boldoggá tenni?

Szerinted téged mi tenne boldoggá? Keress három dolgot!
Mit tegyünk?
Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. Máté 5,14

Ez történt eddig…

Jézus elkezdett Istenről beszélni az embereknek, és betegeket gyógyított. Hamarosan hatalmas tömegek követték, túl sokan ahhoz, hogy beférhettek volna egy épületbe. Ezért Jézus gyakran egy tágas nyitott teret keresett, ahol mindenki láthatta és hallhatta Őt. Ezután beszélt nekik Isten Országának örömhíréről.

Máté 5,3-16

„Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek. Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.” „Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

Mi történt ezután?

Jézus még rengeteget tanított Isten Országáról, és arról, hogy hogyan élhetünk Istennek tetsző módon. Többet is olvashatsz erről a Máté 5,17–48-ban.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 78. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Tanítás Jézus körülbelül 30 éves volt, mikor elkezdte Istenről tanítani a népet. „Rabbiként”, vagyis vallási tanítóként ismerték. Amikor csak leült, ez annak jele volt, hogy fontos dolgokat fog tanítani.

Áldott vagy boldog Az „áldani” szó jelentése „boldoggá tenni”, tehát az „áldott” szó jelentése „boldog”.

Isten Országa Jézus legfőbb üzenete az volt, hogy eljött Isten Országa. Nem azt értette ez alatt, hogy előtűnt egy új ország, hanem azt, hogy azért jött, hogy megmutassa az embereknek, hogyan éljenek Istennek tetszően. Istenre királyukként kell gondolniuk. Isten a szegények, semmibe vettek, szerencsétlenek, nyomorgók, kevesebb lehetőséggel rendelkezők és a szenvedők pártfogója. Isten Országa pont az ilyen emberekre épül. Egészen más ez az ország, mint a többi, melyeknek alapja a hatalom vagy a pénz.

Mécses Mivel akkoriban nem volt áram, és az ablakok kis méretűek voltak, a házakon belül mécsesekkel világítottak. Agyagból készültek, és olívaolajjal töltötték meg őket. Lenből vagy egy darab rongyból készítettek kanócot hozzá, melynek egyik vége beleért az olívaolajba, a másik végét pedig meggyújtották. Ezek a mécsesek nagyon füstöltek, és nem volt nagy fényük, ezért nagyon fontos volt, hogy olyan helyre tegyék őket, ahonnan bevilágították az egész szobát.

A só könnyen elérhető volt a Holt-tenger partjairól, amely vizének magas sótartalmáról ismeretes. Ételek tartósítására (például a friss halat is vastagon lefedték sóval, hogy ne romoljon meg) és ízesítésére használták.

 

Beszélgess Istennel!

Vedd számba, és örülj mindannak, amit Isten tett/tesz érted!

Beszélgessetek!

Rachel és apukája, Robin elolvasták ezt a bibliai történetet.
A 8 éves Rachel szeret lovagolni, és halakat tart otthon.

Rachel tudni szerette volna: „Miért mondta Jézus a tanítványainak, hogy
legyenek olyanok, mint a só, és hogyan veszítheti el a só az ízét?”

Robin így válaszolt: „Akkoriban a só nagyon fontos volt. Csak sóval tudták tartósítani az ételeket; nem voltak hűtők, és nem lehetett hidegen tartan az alapanyagokat. Ha a friss húst lefedték sóval, elég sokáig kitartott, mert ezzel elűzték a baktériumokat és bogarakat, amelyek miatt az étel megromlik és büdös lesz.
Nehéz volt tiszta sóhoz jutni, és annyira fontos volt, hogy a római katonák bérének részét képezte. A tiszta só nem veszítheti el az ízét, de a legtöbb ember a földről gyűjtötte a sót, amit használt, és más dolgokkal keverték – ez egy kicsit hasonlított arra a talajsóra, amit a havas utakra szórnak ma is. Ha nem tartják szárazon, a só kiválik ebből a keverékből, és a maradék hasznavehetetlen lesz: nem jó sónak, és nem jó növényi tápanyagnak sem, ezért az ilyet elszórták az utakon.
Úgy tűnik, Jézus azt üzeni ezzel, a azt szeretné, hogy tanítványai is olyanok legyenek, mint a só: ne hagyják, hogy a világ „megromoljon”, és tartsák egészségesen, épp ahogyan a só tartósítja a húst, hogy ehető maradjon. Az ételekben vagy a vízben egy nagyon pici sót is rögtön megérzünk, vagyis még az Istenért tett legapróbb cselekedeteink is változást hozhatnak.
Ha Jézus követői „megízetlenülnek” (mint a nyirkos helyen tartott talajsó), azaz nem Isten akarata szerint élnek, akkor nincsenek jó hatással másokra. Egyre jobban hasonlítanak azokra, akik nem ismerik Istent – és ha már nem lesz köztük különbség, hogyan mutathatnák meg másoknak Istent, és beszélhetnének róla? Nem viselkednek Jézus tanítványaiként, és Isten nem használhatja őket tovább.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Próbáld ki a következő kísérleteket, hogy megértsd, mire utalt Jézus, amikor arról beszélt, hogy az Ő követői a „világ világossága”. Legyen melletted Túravezetőd vagy egy másik felnőtt, és légy óvatos a gyufával!

1. kísérlet
Szükséged lesz:
egy nagy hőálló tálra
egy gyertyatartóra
egy gyertyára
egy doboz gyufára
Gyújtsd meg a gyertyát, és óvatosan takard be a tállal! Most nem látod a fényt. Várj egy pár percet, majd emeld fel a tálat! A gyertya felhasználta az összes oxigént, és kialudt. (Ha üvegtálad van, mindezt végig is nézheted.) A gyertya használhatatlan volt a tál alatt, hiszen nem adott fényt. Szóval mit tanított Jézus a követőiről?

2. kísérlet
Szükséged lesz:
egy gyertyatartóra
egy gyertyára
egy doboz gyufára
egy tükörre
Gyújtsd meg a gyertyát, és helyezd mögé a tükröt! Így két lángot fogsz látni, és kétszer olyan fényesen fog világítani. Tehát mit tanított Jézus a követőiről?