13. állomás: Ezt tette Jézus

65. Lázár újra él

Miket tudtál meg eddig Jézusról? Milyen más emberek számára lehetetlen dolgokra képes?

Ha Jézus idejében éltél volna, szerinted te is az egyik követője lettél volna? Miért/miért nem?

Ha valaki ma megkérdezne téged, hogy Jézus követője vagy-e, mit felelnél?
Lázár újra él
Jézus ekkor ezt mondta neki: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él...János 11,25

Ez történt eddig…

Lázár és testvérei, Márta és Mária Jézus jó barátai voltak. Egy nap Lázár megbetegedett. Jézus nem volt ott, és csak akkor ment el hozzájuk, amikor már túl késő volt: Lázár meghalt. Ha Jézus ott lett volna, gondolta Márta és Mária, Lázár még most is élne. Amikor Jézus megérkezett, mindenki sírt, és ő is sírni kezdett.

János 11,38-44

Jézus - még mindig mélyen megindulva - a sírhoz ment: ez egy barlang volt, és kő feküdt rajta. Jézus így szólt: „Vegyétek el a követ.” Márta, az elhunyt testvére így szólt hozzá: „Uram, már szaga van, hiszen negyednapos.” Jézus azonban ezt mondta neki: „Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?” Elvették tehát a követ, Jézus pedig felemelte a tekintetét, és ezt mondta: „Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Én tudtam, hogy mindig meghallgatsz, csak a körülálló sokaság miatt mondtam, hogy elhiggyék, hogy te küldtél engem.” Miután ezt mondta, hangosan kiáltott: „Lázár, jöjj ki!” És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körülkötve, arcát kendő takarta. Jézus szólt nekik: „Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!”

Mi történt ezután?

Sok ember hitt Jézusban, de a zsidó vezetők meg akarták állítani őt. Összegyülekeztek, és terveket szőttek, hogy megölessék Jézust.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 84. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Márta és Mária A két nővér Betániában élt, egy faluban Jeruzsálem közelében. Jézus és barátai sokszor ettek náluk és szálltak meg az otthonukban, tehát Jézus jól ismerte testvérüket, Lázárt.

Rossz szag A meleg éghajlatú országokban a holttestek nagyon gyorsan bomlásnak indulnak. Márta tudta, hogy testvére már négy napja halott, ezért teste már rothadásnak indult és bűzlött.

Feltámadt Lázár egy a három ember közül, akiket Jézus feltámasztott – Jairus lánya és a Nain nevű falu közelében élő özvegyasszony fia mellett.

 

Beszélgess Istennel!

Vannak olyan gyermekek, akiknek segítségre van szükségük, és néha semmit sem tehetünk, hogy közvetlenül segítsünk rajtuk. De mindig kérhetjük Istent, hogy segítsen nekik, és ő megígérte, hogy meghallgatja imádságainkat.
Vonj magadhoz valamilyen puha, meleg szövetet vagy burkold be magad egy takaróba vagy paplanba! Beszélj Istennek azokról a gyerekekről, akiknek nagy szükségük van a segítségére, és kérd meg őt, hogy vigyázzon rájuk!

Próbáld ki!

Készíts felugró kártyát!
A kártya elkészítéséhez szükséged lesz egy sablonmintára. Ezt egyenesen rányomtathatod a kártyalapra, vagy egy papírra, melyet a kártyára ragaszthatsz, vagy kézzel is lemásolhatod.
Emellett szükséged lesz ollóra, ragasztóra és egy Bibliára.

Kövesd a leírást, és készíts egy Lázár feltámadását szemléltető felugró kártyát!
• A körvonal mentén vágd ki a négyzetet!
• A szaggatott vonal mentén, majd a pontozott vonal mentén hajtsd félbe a lapot!
• Vágd ki és hajtsd be a középső részt, hogy felfele álljon!
• Vágd ki Lázár ábráját a mintából!
• Ragaszd a középső rész köré úgy, hogy el lehessen forgatni!
• Írd oda az elülső részre, szerinted mit mond a két nővér Jézusnak.
•Írd középre Jézus szavait a János 11,40-ben: „Nem mondtam-e neked, hogy ha hiszel, meglátod az Isten dicsőségét?”

A kész kártya segítségével meséld el barátaidnak és családodnak Lázár történetét!

Amikor Lázár feltámadt, testvérei és barátai is látták őt. Amikor a keresztények a Mennybe mennek, többé nem láthatjuk őket. Miért segít Lázár története elhinnünk, hogy Isten népe örökké él? Beszélgessetek erről a Túravezetőddel!

>> Töltse le a következő fájlt: 1!