2. állomás: Isten családja

8. Az ígéret megtartása

1-től 5-ig terjedő skálán te milyen türelmes vagy? 1-es a nagyon türelmes, 5-ös rendkívül türelmetlen. Egy héttel előbb megkapod a születésnapi ajándékodat. Azonnal kibontod, vagy vársz?
1 2 3 4 5

Barátod már tíz perce késik. Megvárod?
1 2 3 4 5

Egy izgalmas könyvet olvasol, és alig bírod kivárni, hogy mi lesz a vége. Fellapozod az utolsó oldalt, hogy beleolvass?
1 2 3 4 5

Mi a leghosszabb idő, amire emlékszel, hogy várakozással töltötted? Megérte várni?

Tudnál hosszú éveken át várni valamire?
Az ígéret megtartása
… úgy cselekedett az ÚR Sárával, ahogy megígérte… fiút szült Ábrahámnak öregkorára… 1Mózes 21,1–2

Ez történt eddig…

Ahogy telt az idő, egyre kevésbé tűnt lehetségesnek, hogy Abrámnak és Sárának saját gyermeke születhet. De Isten újra szólt Abrámhoz, és új nevet adott neki: „Ábrahámnak” nevezte el, ami kimondva hasonlított a „sok nép atyjához”. Egy nap különleges vendégek érkeztek (lehet, hogy angyalok voltak), akik azt mondták Ábrahámnak, hogy Isten ígérete nem komolytalan, Sárának gyermeke fog születni!

1Mózes 21,1–8

Azután meglátogatta az ÚR Sárát, ahogyan megmondta, és úgy cselekedett az ÚR Sárával, ahogy megígérte. Sára teherbe esett, és fiút szült Ábrahámnak öregkorára, abban az időben, amelyet megígért neki Isten. Ábrahám Izsáknak nevezte el újszülött fiát, akit Sára szült neki. Azután körülmetélte Ábrahám a fiát, Izsákot nyolcnapos korában, ahogyan megparancsolta neki Isten. Ábrahám százesztendős volt, amikor fia, Izsák megszületett. Akkor ezt mondta Sára: Nevetségessé tett engem az Isten, kinevet mindenki, aki csak hallja. Ezt is mondta: Ki jósolta volna meg Ábrahámnak, hogy fog még Sára fiakat szoptatni? Mert fiút szültem öregkorára. Amikor a gyermek nagyobb lett, elválasztották. Ábrahám pedig nagy lakomát készített azon a napon, amelyen elválasztották Izsákot.

Mi történt ezután?

Telt - múlt az idő, Sára meghalt. Izsák elvette felségül Rebekát, a család régi szülőfalujából származó lányt. Ikreik születtek: Ézsau és Jákób. Ézsaunak, aki kicsit idősebb volt, kellett volna apjuk helyébe lépnie, de Jákób több csaláson keresztül megszerezte az elsőszülött örökös címét. Ezzel egy fontos rangot szerzett magának a családban, de ellenségéve tette Ézsaut. El kellett hagynia az otthonát, és elindult, hogy felkeresse nagybátyját, Lábánt.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 18. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Izsák Ezt a nevet kapta, ami azt jelenti „nevetés”, mert édesanyja, Sára, nevetett, amikor meghallotta, hogy gyermeket vár, és nevetett, miután világra hozta őt.

Körülmetélés Ez volt Isten Ábrahámmal kötött szövetségének a jele, hogy egy kis előbőrt levágtak a fiúgyermek hímvesszőjéről a születése utáni nyolcadik napon. Izsák volt az első fiúgyermek, akit körülmetéltek Isten ígéretének a jeleként.

Áldozat A Bibliában sok történetet találunk, amiben emberek áldozatot készítenek Istennek. A számukra legdrágább dolgokat fogják, és felajánlják Istennek. Gyakran öltek meg állatokat áldozatként. A Mózes első könyvének 22. fejezetében Isten azt kéri Ábrahámtól, hogy a számára legértékesebbet, a fiát, Izsákot, vigye egy hegyre, és ott áldozza fel! Nézd meg a Bibliai kalandtúra 15. és a 16. oldalán, hogyan indulnak el – majd olvasd el a történetet a Bibliában, hogy megtudd, miként bizonyította be Ábrahám, hogy bízott Istenben.

 

Beszélgess Istennel!

Köszönd meg Istennek, hogy megtartja az ígéreteit!

Próbáld ki!

Ábrahám és Sára 25 évet várt, hogy Isten beteljesítse az ígéretét, de Isten hűséges volt – megtette amit korábban mondott nekik.

Kérd meg Túravezetődet, vagy egy másik keresztyén barátodat, hogy meséljenek Isten hűségéről az életükben. Nem feltétlenül kell valamilyen különlegesen drámai történetre számítani; éppoly fontos tudnunk, hogy Isten az apró dolgokban is hűséges – a hétköznapjainkban, a mindennapi életünkben.

Kérd meg Túravezetődet, hogy meséljen Isten beteljesült ígéreteiről, és azokról, amiknek még vár a beteljesülésére. Kérd meg, mondja el, miért van hite Istenben!