2. állomás: Isten családja

6. Ideje indulni

Képzeld el, hogy iskolai kirándulásra indulsz. Hová mentek? Kaptál a tanárodtól egy listát azokról a dolgokról, amiket vinned kell? Mit kell még magaddal vinned? Tudod, mikor indultok, és mikor érkeztek vissza?

Most mondjuk, hogy nyaralni mész egy hétre. Hová mész? Mit kell magaddal vinned? Mikor indultok, és mikor érkeztek vissza?

Most tegyük fel, hogy elköltözöl otthonról. Nem tudod, hová mész. Mégis el kell döntened, mit viszel magaddal. Tudod, mikor indulsz, de nem fogsz visszajönni. Kész vagy elindulni?!
Ideje indulni
Az ÚR ezt mondta Abrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked! 1Mózes 12,1

Ez történt eddig…

Az özönvíz után Abrám családja Ur városában telepedett le. Ezután, Abrám apja úgy döntött, hogy Kánaán földjére megy, de csak egy északra lévő városig, Háránig jutott. Abrám itt élt a családjával, amikor Isten szólt hozzá, hogy menjen Kánaánba.

1Mózes 12,1–9

Az ÚR ezt mondta Abrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked! Nagy néppé teszlek, és megáldalak, naggyá teszem nevedet, és áldás leszel. Megáldom a téged áldókat, s megátkozom a téged gyalázókat. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége. Abrám elment, ahogyan azt az ÚR mondta neki, és Lót is vele ment. Abrám hetvenöt éves volt, amikor kijött Háránból. Fogta Abrám Szárajt, a feleségét, és Lótot, a testvére fiát, meg minden szerzeményüket, amit csak szereztek, mindenkit, akikre Háránban tettek szert, és elindultak, hogy Kánaán földjére menjenek. El is érkeztek Kánaán földjére. Majd átvonult Abrám az országon egészen a sikemi szenthelyig, Móré tölgyeséig. Akkor még kánaániak voltak ezen a földön. Az ÚR megjelent Abrámnak, és ezt mondta: A te utódaidnak fogom adni ezt a földet! Ő pedig oltárt épített ott az ÚRnak, aki megjelent neki. Onnan továbbvonult a Bételtől keletre eső hegyvidékre, és felütötte sátrát. Bétel esett nyugatra, Aj pedig keletre. Oltárt épített ott is az ÚRnak, és segítségül hívta az ÚR nevét. Azután útnak indult Abrám, és továbbvonult a Délvidék felé.

Mi történt ezután?

Abrám tehát engedelmeskedett. Feleségével, Sárával és unokaöccsével, Lóttal megérkezett Kánaán földjére. Azonban sok próba várt rájuk. Nem volt elég legelő Abrám és Lót állatai számára, ha egy területen maradnak, így elhatározták, hogy különválnak. Később Lótot és családját megtámadták és foglyul ejtették. Abrám megmentette őt, és ezért kitüntették a helyi vezetők, legfőképp pedig Melkhisédek, a pap és király.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 18. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Ur Ábrahám hosszú utazása a híres és hatalmas Ur városából indult, ahol többszobás házak voltak, kétszintes épületek, - és az élet nagyon más volt, mint a sátorlakó életmód!

Sátrak Ábrahám és a családja nomád életmódot folytattak, nagy sátrakban éltek, és mindig ott telepedtek le, ahol legelő és friss víz volt az állataik számára. A családok együtt laktak, állatbőrből és szövetekből készült sátrakban, ami megvédte őket a naptól, a homoktól és a széltől.

Teve Az arab teve egypúpú, értékes és nagyon hasznos állat, különösen az Ábrahámhoz hasonló emberek számára, akik sivatagi körülmények között utaztak és éltek. Szegényes élelemmel és kevés vízzel is beéri; komoly terheket tud cipelni; széles patái vannak, ami alkalmas a homokban való közlekedésre; hosszú szempillái vannak, amik megvédik a homoktól és le tudja zárni az orrlyukait, hogy ne lélegezze be a homokot. A teveürülék száraz, és tüzelőanyagnak is alkalmas!

Áldani azt jelenti: „jó dolgokat tenni valakiért”

Leszármazottak Leszármazottak alatt értjük a gyermekeinket, azok gyermekeit… és így tovább.

 

Beszélgess Istennel!

Mondj köszönetet Istennek a lakóhelyedért, legyen az egy palota, egy lakás, egy ház, vagy egy sátor!

Beszélgessetek!

Isabel és apukája, Mark együtt olvasták ezt a bibliai történetet.

Isabel 6 éves lesz, és nagyon tetszett neki egy Nemzeti Parkban tett kirándulás.

Isabel megkérdezte: „Miért mondta Isten Ábrahámnak, hogy hagyja el az apukáját és a barátait?”

Mark ezt felelte: „Isten elküldte Ábrahámot egy új helyre, ahol jó dolgokat készített neki.”

Ezután Isabel ezen tűnődött: „De akkor miért nem vitte magával a barátait és a családját? Nekik rossz dolgokat készített Isten?”
Mark ezt mondta: „Néha Isten különböző vezetést ad az embereknek, és máshogy áldja meg őket.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Készíts egy vázlatot, hogy „interjút készíts” Abrámmal!
Nézd meg a 1Mózes 12,1-3 verseket. Miket ígért Isten Abrámnak? Figyelmesen számold össze, mert hét áldást találhatsz ebben a három versben!
Túravezetőddel válaszoljatok erre a kérdésre: „Abrám, neked egyáltalán nincs gyereked, Isten pedig éppen most mondta neked, hogy megáld téged, híressé tesz, és hogy a most még nem létező gyermekeid nagy néppé lesznek. Szerinted hogyan fog ez megtörténni?”

Nézzétek meg a 1Mózes 12,1-7 részt, és beszélgessetek arról, milyen lehetett útnak indulni úgy, hogy nem tudod, hová tartasz. Mit árul ez Abrámról, mennyire bízott Istenben?

Készítsétek el a választ a következő kérdésre is, esetleg az út során látható természeti képekkel bevezetve, beszélgetve arról, hogy mennyire más egy vidéki táj, mint egy városi környezet, vagy a sátorlakó életmód nehézségeiről! Így szól a kérdés: „Abrám, már 75 éves elmúltál, elhagytad a városodat, hogy elmenj a földre, amiről Isten azt mondta, hogy neked adja, pedig ott már élnek emberek. Mit gondolsz erről?”

Olvassátok el a 1Mózes 12,1-9 részt. Szerinted miért épített Abrám oltárokat Istennek? Később „Isten barátjának” nevezték el, mert olyan sok időt töltött Isten társaságában (Jakab 2,23). Válaszoljatok a harmadik kérdésre is: „Abrám, éppen most érkeztél egy új területre, és tábort vertél fel. Az első dolgod mégis az volt, hogy oltárt építettél Istennek. Ezt miért tetted?”

Most elkészültetek! Döntsétek el melyikőtök fogja a kérdéseket olvasni, és melyikőtök lesz Abrám. Ha van elérhető eszközötök, készíthettek videó- vagy hangfelvételt is.