10. állomás: Isten hírnökei

49. Jónás

Milyen érzés, amikor olyasmit kérnek tőled, amihez nagyon nincs kedved? Idegesít, dühít, untat, vagy ingerlékennyé tesz?

Előfordul, hogy nem vagy hajlandó megtenni, amit kérnek tőled? Vagy megteszed, de végig morogsz, és a lehető legkevesebbet segítesz?

Szerinted mit tenne Isten, ha valakit megkérne valamire, és az illető megpróbálná megúszni a dolgot?
Jónás
...te kegyelmes és irgalmas Isten vagy, türelmed hosszú, nagy a szereteted, és még a rosszat is megbánod.

Ez történt eddig…

Isten azt parancsolta Jónásnak, hogy menjen el egy Ninive nevű külföldi városba. Arra kérte Jónást, hogy figyelmeztesse az ottaniakat a bűneikről, hogy forduljanak el gonoszságaiktól. Ehelyett Jónás megpróbált elmenekülni Isten elől, és felszállt egy Spanyolországba tartó hajóra. Hatalmas vihar tört ki, és a tengerészek nagyon megijedtek. Jónás úgy gondolta, hogy a vihar az ő hibája, mert nem engedelmeskedett Istennek, ezért arra kérte a hajón levőket, hogy dobják őt a tengerbe. Nem akartak így tenni, de végül…

Jónás 1,15-17; 3,1-10

Azzal fogták Jónást, beledobták a tengerbe; a tenger háborgása pedig megszűnt. Ezért az emberek nagy félelemmel félték az URat, áldozatot mutattak be, és fogadalmakat tettek az ÚRnak. (...)Az ÚR igéje másodszor is szólt Jónáshoz: Indulj, menj Ninivébe, a nagy városba, és hirdesd ott azt az üzenetet, amelyet én mondok neked! Jónás elindult, és elment Ninivébe az ÚR szava szerint. Ninive pedig nagy városa volt Istennek: három nap kellett a bejárásához. Elindult tehát Jónás befelé a városba egynapi járásra, és ezt hirdette: Még negyven nap és elpusztul Ninive! Ninive lakosai azonban hittek Istennek, böjtöt hirdettek, és zsákruhát öltött a város apraja-nagyja. Amikor ez a hír eljutott Ninive királyához, fölkelt trónjáról, levetette magáról díszruháját, zsákruhát öltött magára, és hamuba ült. Azután kihirdették Ninivében a király és a főurak rendeletére a következőket: Az emberek és állatok, a szarvasmarhák és juhok semmit meg ne kóstoljanak, ne legeljenek, vizet se igyanak! Öltsön zsákruhát ember és állat, kiáltsanak teljes erővel Istenhez, és térjen meg mindenki a rossz útról, és hagyjon fel erőszakos tetteivel! Ki tudja, talán felénk fordul, és megszán az Isten, lelohad lángoló haragja, és nem veszünk el! Amikor Isten látta, amit tettek, és hogy megtértek a rossz útról, megbánta Isten, hogy veszedelembe akarta dönteni őket, és nem tette meg.

Mi történt ezután?

A cethal a partra vetette Jónást! Amint biztonságban volt a szárazföldön, Isten újra Ninivébe küldte őt. Ezúttal Jónás engedelmeskedett neki. Nagy meglepetésére igehirdetése hallatán a nép megbánta bűneit. Jónás haragudott Istenre, amiért ilyen megbocsátó és kegyelmes volt ehhez az idegen néphez! Nagyon meleg volt, és Jónás egy bokor árnyékába húzódott. Azonban a bokor elszáradt. Jónás emiatt is megharagudott. Isten rámutatott, hogy ha őt ennyire bántja egy lényegtelen növény elvesztése, mennyivel inkább törődik Isten Ninive lakóival!

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 66. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Ninive fontos város volt Asszíriában. Sok palotája és könyvtárai voltak. Az asszírok erős hadsereggel bírtak, és a hatalmas Ninive is erejükről és befolyásukról tett bizonyságot.

Keletkezés Jónás valószínűleg a Kr. e. 8. században élt.

Bokor Jónás könyvének 4. fejezetében egy bokor nyújt árnyékot Jónásnak. Valószínűleg ricinusbokor volt, mely gyorsan növő, és hatalmas levelei vannak (bár még így is Isten csodája volt, hogy ennyire gyorsan kinőtt!).

 

Beszélgess Istennel!

Isten kívül-belül lát téged. Mondd el Neki, mit érzel, ha erre gondolsz.

Beszélgessetek!

Anthony és édesanyja, Ruth együtt olvasták ezt a bibliai történetet.
Anthony 12 éves, és nagyon szeret futni.

Anthony ezt kérdezte: „Miért dobták Jónást a tengerbe?”

Ruth így válaszolt: „Jónás maga kérte őket erre. Jónás tudta, hogy Isten azért küldte a vihart, mert megpróbált elmenekülni előle, és ha a vízbe dobják, a viharnak vége lesz, és a többiek biztonságba kerülnek.”

Anthony ezen is töprengett: „Miért akarta Isten lerombolni Ninivét?”
Ruth így vélekedett: „Jónás idejében Ninive pogány város volt, és híres volt kegyetlenségéről. Isten nem vágyott rá, hogy lerombolja. Inkább azt akarta, hogy az emberek megbánják bűneiket, és forduljanak hozzá. Épp ezért küldte Jónást közéjük, hogy hirdesse ezt az üzenetet. Isten arra kérte Jónást, hogy figyelmeztesse a niniveieket, hogy el fogja őket pusztítani, HA nem tartanak bűnbánatot. Ninive megbánta bűneit, és Isten elvetette a korábban bejelentett pusztítást.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Szerinted Isten képes lenne megbocsátani valakinek, aki szörnyű dolgot tett? Van olyan ember, aki nem érdemli meg Isten bocsánatát? Jónás úgy gondolta, hogy a niniveiek pontosan ilyenek, ezért egyáltalán nem örült, amikor Isten „kegyelmes” volt hozzájuk, és megadta nekik azt, amit nem érdemeltek meg: meghallgatta imádságaikat, és nem pusztította el őket és városukat. Isten kegyelme tényleg mindenkinek szól. Töltsd ki ezt a szórakoztató tesztet, hogy kiderüljön, te mennyire vagy „kegyelmes”!

Valaki véletlenül neked megy a folyosón, emiatt a az iskolatáskád leesik a válladról. Mit teszel?
• a felveszed a táskád, és jól fejbecsapod vele az illetőt
• b felveszed a taskád, és morogva elsétálsz
• c elfogadod a másik bocsánatkérését

A legjobb barátod mindenkinek beszámol életed legkínosabb pillanatáról. Mit teszel?
• a elmondasz mindenkinek egy még kínosabb történetet róla
• b később odamész hozzá, és figyelmezteted, hogy ha még egyszer ilyet csinál, te is így fogsz tenni
• c vállat vonsz, és együtt nevetsz a többiekkel

Néhány más vallású gyereket piszkálnak az iskoládban. Mit teszel?
• a csatlakozol
• b figyelmen kívül hagyod a dolgot, mint akinek ehhez semi köze
• c közbelépsz, és megkéred a csúfolkodókat, hogy ne viselkedjenek így

A gyülekezeted önkénteseket keres, akik rendszeresen meglátogatnak egy öregek otthonát. Mit teszel?
• a nem akarod az idődet rájuk pazarolni
• b jelentkezel, de csak néha mész el
• c bekapcsolódsz, és új barátokat szerzel

Jótékonysági gyűjtést tartanak. Mit teszel?
• a nem adsz semmit
• b odaadod a zsebedben maradt aprót
• c jól végiggondolod, és végül odaadod azt a pénzt, amit valami különlegesre tartogattál magadnak

Válaszok:
Többnyire a – ideje, hogy komolyan elgondolkozz, hogyan mutathatod meg másoknak Isten kegyelmét.
Többnyire b – látszik, hogy igyekszel, de még van mit fejlődnöd.
Többnyire c – gratulálunk, igazán nagylelkű vagy!