10. állomás: Isten hírnökei

50. Malakiás

Volt már, hogy valaki ottalvós vendégségben volt nálatok?

Hogyan készültél fel?

Mit tennél, ha tudnád, hogy Jézus fog eljönni hozzád?
Malakiás
De fölragyog majd az igazság napja számotokra, akik nevemet félitek, és sugarai gyógyulást hoznak. Úgy ugrándoztok majd, mint a hizlalóból kiszabadult borjak. Malakiás 3,20

Ez történt eddig…

Malakiás abban az időben volt próféta, amikor néhányan Júdából már visszatértek a fogságból Jeruzsálembe. Minden eddigi tapasztalatuk ellenére sokan még mindig nem éltek Istennek tetszően. Malakiás üzenete főleg az akkori vallási vezetőkhöz szólt, akik elfordították a népet Istentől. Malakiás elmondta a népnek, hogy Isten belefáradt iránta való szeretetlenségükbe. Nem fogja hagyni, hogy ez folytatódjon.

Malakiás 3,1.13-18.20

Én majd elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat. Hamar eljön templomába az ÚR, aki után vágyódtok, a szövetség követe, akit kívántok. Jön már! - mondja a Seregek URa. (...)Vakmerően beszéltetek ellenem - mondja az ÚR. Ezt kérdezitek: Mit beszéltünk ellened? - Azt mondtátok: Hiábavaló az Istennek szolgálni, mi haszna, hogy teljesítettük, amit ránk bízott, és hogy gyászban jártunk a Seregek URa előtt? Inkább a kevélyeket tartjuk boldogoknak, hiszen a gonosztevők gyarapodnak, kísértik az Istent, mégis megmenekülnek. Amikor erről beszélgettek egymás között azok, akik félik az URat, az ÚR figyelt, és meghallotta. És beírták egy könyvbe az ÚR előtt emlékezetül azokat, akik őt félik és megbecsülik nevét. Az én tulajdonommá lesznek - mondja a Seregek URa - azon a napon, amelyet elhozok. Könyörületes leszek hozzájuk, amilyen könyörületes az ember a fiához, aki tiszteli őt. Akkor ismét látni fogjátok, hogy különbség van az igaz és a bűnös között, az Istent tisztelők és az őt nem tisztelők között. Eljön az a nap, amely olyan lesz, mint az izzó kemence. Olyan lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a polyva, és elégeti őket az az eljövendő nap - mondja a Seregek URa -, nem marad sem gyökerük, sem águk. De fölragyog majd az igazság napja számotokra, akik nevemet félitek, és sugarai gyógyulást hoznak. Úgy ugrándoztok majd, mint a hizlalóból kiszabadult borjak.

Mi történt ezután?

Mindenki ítélet elé fog kerülni. A helytelenül élőket büntetés éri majd, de akik kitartanak Isten mellett, jó jövőnek néznek elébe. Malakiás bátorítja hallgatóit, hogy emlékezzenek vissza az összes törvényre, amelyet Isten a Sínai hegyen adott Mózesnek.
Isten minden küldöttének nehéz dolgokat kellett elmondania, de hamarosan jön a Jézusról szóló örömhír…

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 66. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Malakiás neve azt jelenti, „hírnököm”.

Keletkezés Malakiás könyvét valószínűleg körülbelül 450 évvel Jézus ideje előtt írták. Isten népe visszatért Babilonból Jeruzsálembe, ám nem volt túl fényes a helyzet. Elfelejtkeztek Isten követéséről, és már nem is próbáltak engedelmeskedni Neki.

 

Beszélgess Istennel!

„Köszönöm, Istenem, hogy nem felejtkezel el azokról, akik benned bíznak.”

Próbáld ki!

Készíts könyvjelzőt, és írd rá a Malakiás 3,16-ot, hogy mindig emlékezz, hogy Isten kérésére „beírták egy könyvbe az Úr előtt emlékezetül azokat, akik őt félik és megbecsülik nevét.”
Keress egy darab kartonpapírt, vágj ki belőle egy 5x20 cm-es téglalapot, és írd rá vastag, jól látható betűkkel a nevedet!
• Díszítsd a könyvjelződ képekkel magadról és a szeretteidről (de előbb ne felejtsd el megkérdezni őket, hogy használhatod-e erre a fényképüket); rajzolj vagy ragassz rá képeket a hobbijaidról vagy bármiről, amit szeretsz.
• Próbáld meg úgy elkészíteni, hogy a könyvjelző megmutassa, milyen vagy!
• A könyvjelző megerősítése érdekében lefedheted átlátszó celluxréteggel vagy lamináltathatod.
• Az egyik végén lyukaszd át, és a lyukba fűzz be egy színes szalagot vagy fonalat!
• Használd a könyvjelzőt a Bibliai Kalandtúra könyv vagy a Bibliád olvasásakor!
Készíthetsz könyvjelzőt a Túravezetődnek is.