1. állomás: Isten megteremti a világot

1. Az első emberek

Vannak saját feladataid az iskolában vagy házimunkád otthon?

Van háziállatod, amiről te gondoskodsz?

Vannak cserepesnövényeid, vagy virágaid a kertben, amiket te öntözöl?

Tudod már, mivel szeretnél foglalkozni, amikor nagyobb leszel?

Tudtad, hogy a világ első foglalkozása a kertész volt, és hogy az első kertésznek az egész világot kellett gondoznia?
Az első emberek
És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. 1Mózes 1,31a

Ez történt eddig…

Kezdetben, az idők kezdetén, Isten jelen volt.

A Biblia azzal kezdődik, hogy Isten hogyan alkotta meg a világegyetemet: az égboltot és a tengert; a napot, holdat és a csillagokat; a halakat, madarakat és más állatokat. Végül pedig – a saját képmására - megalkotta az első embereket. Gyönyörű kertet adott nekik otthonul. Minden tökéletes volt.

1Mózes 2,15–22

És fogta az ÚRisten az embert, elhelyezte az Éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze. Ezt parancsolta az ÚRisten az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod. Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. Formált tehát az ÚRisten a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember nevezi. Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élőlénynek, de az emberhez illő segítőtársat nem talált. Mély álmot bocsátott azért az ÚRisten az emberre, és az elaludt. Akkor kivette az egyik oldalbordáját, és húst tett a helyére. Az emberből kivett oldalbordát asszonnyá formálta az ÚRisten, és odavitte az emberhez.

Mi történt ezután?

Csupán egy szabály volt. Ádám és Éva, az első férfi és az első nő, a kert összes fájáról ehetett, egyet kivéve: a jó és rossz tudásának a fájáról. Betartotta Ádám és Éva, amit Isten kért?

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 12. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Az Éden kertje Nem tudni pontosan, hol volt Éden kertje. Elképzelhető, hogy a mai Irak területén.

Emberek A teremtés történetéből kiderül, hogy az emberek fontosak, és nem hasonlíthatók az állatokhoz. Ők Isten alkotásainak a csúcspontja, és különleges kapcsolat fűzi Őt hozzájuk.

 

Beszélgess Istennel!

A Biblia sok verse dicséri Istent csodálatos világáért, amelyet alkotott. Ezeket imádságként is elmondhatod Istennek:

„Milyen nagy alkotásaidnak száma, URam! Valamennyit bölcsen alkottad, tele van a föld teremtményeiddel.” (Zsolt. 104,24)

Vagy megnézhetitek a 8., 19., 33., vagy a 104. Zsoltárt, és választhattok ezekből verseket, hogy Istennel beszélgessetek.

Próbáld ki!

Isten az első emberpárnak, Ádámnak és Évának azt a feladatot adta, hogy viseljenek gondot a világra. Neked van környezetismeret vagy természetismeret órád az iskolában? Tagja vagy természetjáró vagy természetkutató csoportnak? Van, amit tudatosan megteszel, hogy vigyázz a természetre, például szelektív hulladékgyűjtés, takarékoskodás a vízzel?

Vágj ki néhány kéz formát (helyezd egyik kezedet egy színes papírra, és rajzold körül a tenyeredet és az ujjaidat, azután vágd ki óvatosan a körvonal mentén. Lehet, hogy segítséget kell kérned valakitől, hogy körbe tudd rajzolni azt a kezed, amivel írni szoktál). Minden egyes kézre írj fel egy lehetőséget, ahogyan az emberek gondoskodhatnak az állatokról és vigyázhatnak a világra. Például: „Gondoskodunk a háziállatainkról”, vagy „Vigyázunk a környezetünkre”.

Készíts posztert a kivágott kezekből, úgy hogy felragasztod őket körbe, hogy a földet jelképezze. Egy száraz ágra is felragaszthatod őket, mintha egy fát készítenél színes kéz alakú levelekkel.

Nézd meg újra, miket írtál a „kezekre”, hogyan lehet gondoskodni a földről. Válassz ki egyet magadnak, amit te vállalsz, hogy megteszel, hogy Isten világáról gondoskodj.