17. állomás: Istenhez tartozni

84. Örüljetek!

Milyen dolgok tesznek téged boldoggá?

Tudsz-e – vagy bárki tud-e – egyfolytában örülni?

Mi van, ha az élet éppen nem megy túl jól? Ha aggódsz valami miatt, akkor mit csinálsz?
• Hallgatsz?
• Sírsz?
• Járkálsz fel-alá?
• Elmegy az étvágyad?
• Sokat eszel?
• Bármi más?
Örüljetek!
Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt... Filippi 4,6

Ez történt eddig…

Isten szolgájaként Pál nagyon sok problémával találkozott, de nem vesztette el a lelkesedését még akkor sem, amikor a halállal nézett szembe. Miért? Azért nem, mert a küldetése igen fontos volt számára. Azt akarta, hogy mindenki hallja a jó hírt Jézusról, és hinni tudjanak benne. Pálnak és minden keresztyénnek nagy örömet ad az, hogy tudják mit tett Isten, és a Szentlélek adta erővel ki tudnak tartani a nehézségek közepette is.

Filippi 4,4-9

Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek. A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt. Az Úr közel! Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!

Mi történt ezután?

Filippiben az emberek támogatták Pált amíg börtönben volt. Imádkoztak érte, és gyakorlati segítséget is nyújtottak. Pál hálás volt a támogatásukért, és tudta, hogy azért segítenek neki, szeretik őt, és mert hűséges szolgálatukért Isten megjutalmazza őket.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 108. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

A gyülekezet Filippiben Ezt a gyülekezetet Pál alapította, és ez volt Európában az első.

Levelek a börtönből Pál valószínűleg a római börtönből írta ezt a levelet a gyülekezetnek (a hajótörés után, lásd: 16. állomás). Meg akarta köszönni, hogy segítettek neki és bíztatni akarta őket, hogy legyenek bátrak és tartsanak ki a nehéz időkben.

Szeretet és öröm Pál szeretettel ír a gyülekezethez tartozó barátainak. Annak ellenére, hogy börtönben van és talán a halállal néz szembe, Pál levele Jézus iránti hittel van tele.

 

Beszélgess Istennel!

Térdelj le vagy hajtsd meg fejed, és gondolkodj el azon, hogy Isten milyen csodálatos és hatalmas.

Próbáld ki!

Készíts egy festett-üveg képet!
• Vegyél egy darab zsírpapírt vagy pauszpapírt; ez lesz a képed alapja.
• Ragassz rá sok színes selyempapírt és celofán darabot. Nem baj, ha a darabok részben fedik egymást: így még színesebb és kuszább lesz.
• Végy egy darab fekete papírt vagy kartont, és vágj ki különböző formákat belőle. (Ezt könnyebb úgy, hogyha a forma éle mentén félbehajtod a papírt, és utána vágod.) Használhatsz kézműves kést, de csak óvatosan, és kivághatsz egy ablak formát cikk-cakk vonalakkal a fekete papírból.
• Ragaszd a fekete papírt a zsírpapírra és vágd le a széleket.
• Akaszd fel a képet az ablakba és látni fogod, ahogy a fény átvilágít a színes papírokon és a celofánon.
• Minden alkalommal, amikor látod ezt a képet, arra fog emlékeztetni, hogy örülj!