19. állomás: Jézus követése

93. Gyere Jézushoz!

Szeretsz maketteket készíteni legóból vagy más építő játékokból? Mi a legnagyobb makett, amit valaha készítettél? Mi volt a legbonyolultabb terv, amit elkészítettél?

Amikor építesz egy makettet, hogyan maradnak egyben a darabkák? Mitől nem esik szét?

Láttál már téglából vagy kőből épült falat? Az építő egy sor téglát lerak, majd úgy rakja rá a következő sort, hogy az előző sor tégláinak találkozási pontjait átfedje. Mit gondolsz, miért így építik? Miért nem rakják csak toronyszerűen egymásra a téglákat?
Gyere Jézushoz!
...akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok. 1Péter 2,10

Ez történt eddig…

Péter volt Jézus első tanítványa. Ő járt a vízen, amikor Jézushoz ment – és ő volt az, aki megtagadta Jézust, amikor letartóztatták. De a feltámadás után Péter bátran beszélt az embereknek Jézusról. Ő volt a jeruzsálemi gyülekezet egyik vezetője, és a levelei azokhoz a keresztyénekhez szóltak, akik onnan költöztek el. Itt emlékezteti őket arra, amit Jézus értük tett. Azt mondja, hogy készen kell állniuk, hogy szenvedjenek a hitükért. Arra bátorítja őket, hogy továbbra is éljenek Istenért, és teljes szívvel szeressék Őt.

1Péter 2,1–10

Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre; mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr. Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, amely azonban Isten előtt „kiválasztott és drága”; ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által. Ezért áll ez az Írásban: „Íme, leteszek Sionban egy kiválasztott drága sarokkövet, és aki hisz benne, nem szégyenül meg”. Néktek, a hívőknek drága kincs; a hitetleneknek pedig az a kő, amelyet megvetettek az építők, sarokkővé lett, megütközés kövévé és botránkozás sziklájává; azok beleütköznek, mert nem engedelmeskednek az igének. Ők erre is rendeltettek. Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket; akik egykor nem az ő népe voltatok, most pedig Isten népe vagytok, akik számára nem volt irgalom, most pedig irgalomra találtatok.

Mi történt ezután?

Keresztyénként élni nehéz, ha ez azt jelenti, hogy más leszel, mint a többiek. Péter tudta ezt, és bátorította Jézus követőit, hogy ne adják fel. Az emberek látják a jó dolgokat, amiket teszünk. De a legfontosabb, hogy Isten látja. Bármilyen nehéz is, mi Jézusban biztonságban vagyunk.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 120. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Péter Jézus 12 barátjának egyike volt, és ő kezdett el Jézusról elsőként beszélni másoknak. Tudj meg többet róla a Bibliai Kalandtúra 15. állomásán!

1Péter Az Újszövetségben Péternek két levele található. Ez olyan keresztyéneknek íródott, akikkel igazságtalanul bántak azért, mert hittek Jézusban. Ők a mai Törökország területén éltek.

Sarokkő Egy épület építésénél a sarokkövet teszik le elsőként, és az összes többit ehhez igazítják, tehát ez egy nagyon fontos kő.

 

Beszélgess Istennel!

„Uram, segíts, hogy még jobban megismerhesselek! Segíts, hogy megtanuljam, hogyan követhetlek még közelebbről! És segíts felfedeznem milyen jó, hogy itt vagy az életemben!”

Próbáld ki!

Érzed néha, hogy bizonytalan vagy Istennel kapcsolatban? Nem az számít, hogy mi hogyan érzünk, hanem az, hogy Isten mit mond.
Isten mindig velünk van. Nézd meg, mit ígér a Máté 28,20-ban!
Keresztyénnek lenni arról szól, hogy kiben bízunk, nem arról, hogy mi milyen jók vagyunk. Olvasd el hogyan magyarázza ezt el Pál a Róma 10,9-ben!
Mindannyiunknak vannak nehéz időszakai. Isten nem ígérte meg, hogy ezeket az időszakokat elveszi. Azt ígérte meg, hogy segíteni fog keresztülmenni rajtuk. Tanulmányozd még a Péter 1. levelét nézd meg, hogyan bátorította Péter azokat az embereket, akiket üldöztek és akik szenvedtek!
Ha bizonytalan vagy Istenben, vagy minden nagyon nehéznek tűnik, beszélgess Vele és bízzál az ígéreteiben!