19. állomás: Jézus követése

94. Hidd és tedd!

Mit gondolnál arról, ha valaki azt mondaná, hogy a legjobb barátod, de soha nem kínálna meg az édességéből, és soha nem engedné, hogy játssz a játékaival?

Nem elég csak kedves dolgokat mondani! Mi mást kell még tenned?

Mondtad már ezt valakinek? „Fáradtnak tűnsz.” De mit tehetnél?

Mondtad már ezt valakinek? „Sok óráról hiányoztál, mikor nem jöttél suliba.” De mit tehetnél?
Ki tudsz-e találni valamit, amit ma mondhatnál valakinek és tehetnél valakiért?
Hidd és tedd!

Ez történt eddig…

Jakab üzenete nagyon gyakorlatias. Amikor a dolgok nehézre fordulnak, akkor növekedünk a hitünkben. Az életünkön meglátszik a hitünk. Nem szabad egyes emberekkel jobban bánnunk, mint másokkal. Úgy kell szeretnünk másokat, mint saját magunkat. Jakab arra bátorít, hogy ne csak hallgassuk Isten Szavát, hanem engedelmeskedjünk is neki.

Jakab 2,14–26

Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti-e őt egyedül a hit? Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában. Viszont mondhatja valaki azt is: Neked hited van, nekem meg cselekedeteim vannak. Mutasd meg nekem a hitedet cselekedetek nélkül, én is meg fogom neked mutatni cselekedeteim alapján a hitemet. Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek. Akarod-e hát tudni, te ostoba ember, hogy a hit cselekedetek nélkül meddő? Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor fiát, Izsákot felajánlotta az oltáron? Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite. Így teljesedett be az Írás, amely azt mondja: „Ábrahám hitt az Úrnak, aki ezért igaznak fogadta el őt”, és „Isten barátjának neveztetett”. Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által. S ugyanígy a parázna Ráháb is, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor befogadta a követeket, és más úton bocsátotta el őket? Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.

Mi történt ezután?

Jakab arra bátorít, hogy ne csak hallgassuk Isten Szavát, hanem engedelmeskedjünk is neki. Aztán továbbmegy, és azt mondja, hogy ahhoz, hogy így éljünk, önfegyelemre lesz szükségünk; bizonyosodjunk meg róla, hogy közel maradunk Istenhez! Jakab azzal a bíztatással fejezi be, hogy olvasói legyenek türelmesek, és imádkozzanak folyamatosan – saját magukért és másokért is.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 120. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Jakab Nem tudni biztosan, hogy ki is volt „Jakab”. Valószínű, hogy Jézus testvére volt, aki később az első keresztyén gyülekezetet vezette Jeruzsálemben.

Kinek? A levél nem egy bizonyos gyülekezetnek íródott, hanem az összes keresztyénnek az egész világon.

Alapanyag Az újszövetségi leveleket papiruszra, bőrre vagy pergamenre írták. Ezt egy tekercsbe tekerték össze, és újabb anyagok hozzáadásával tudták még tartósabbá tenni.

 

Beszélgess Istennel!

„Uram, segíts Téged szolgálni egész életemben és segíts hűséges barátodnak maradnom, ahogyan Te is hűséges barátom vagy!”

Beszélgessetek!

Lexie és anyukája, Natalie elolvasták együtt ezt a történetet.
Lexie 10 éves. Táncol, és szeret lovagolni.

Ezt mondta Lexie: „Azt mondja a 17. vers, hogy ha a szükségben lévő
embereken nem segítesz, csak szép dolgokat mondasz nekik, hogy jobban érezzék magukat, az nem is igazi segítség.”

Natalie ezt válaszolta: „Amikor Isten olyan embereket hoz elénk, akik fizikai, érzelmi vagy lelki szükségben vannak, akkor Ő azt akarja, hogy szánjuk rájuk azt az időt, ami ahhoz kell, hogy valóban segítsünk nekik. Az csak a feléjük való szolgálat kezdete, hogy kedves dolgokat mondunk nekik, hogy jobban érezzék magukat. Isten azt akarja, hogy a szavainkat cselekedetek kövessék, és úgy segítsünk másoknak. Ugyanúgy, ahogy azt is akarja, hogy hitünk a tetteinkben is tükröződjön, hogy ezáltal láthatóvá legyenek a Lélek gyümölcsei életünk minden napján. Amikor a szavainkat tettek kísérik, az megmutatja, hogy mi is van valójában a szívünkben.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Mennyi kedves dolgot tudsz tenni egy hét alatt? Nem kell megmásznod egy hegyet vagy lefutnod a maratont – csak kis, mindennapos, egyszerű dolgokat, amik megmutatják a kedvességedet mások felé. Otthon kitakaríthatod a szobádat, kitisztíthatod a hörcsög terráriumát vagy kérés nélkül is elvégezheted a feladataid. Az iskolában kimoshatod az ecseteket vagy elrakhatod szépen a székeket. Mondhatsz is kedves dolgokat – megköszönheted az ételt annak, aki megfőzte neked, megköszönheted a buszvezetőnek az utat, mikor leszállsz, elmondhatsz egy vicced a barátodnak, hogy felvidítsd amikor rossz kedve van. Nézd meg mennyire sikerül felfedezned, mikor van szükség arra, hogy kedves dolgokat mondjál vagy tegyél – és mennyire sikerül ez csendben megteszi, anélkül, hogy felvágnál vele.

Miért ne tűznél ki magad elé egy célt? Meg tudnál tenni hét dolgot egy héten (vagy egy nap)? Ha könnyen meg tudod tenni, akkor tedd meg még egy hétig... aztán még egy hétig... aztán még egy hétig... amíg már nem is kell odafigyelned rá vagy számon tartanod!