4. állomás: Mózes

19. Indulhatunk szabadon!

Emlékszel a történetre, amikor Isten feltette az első szivárványt az égre (ld. 1. állomás)? Mit jelentett ez a jel?

Amikor legközelebb elmész otthonról, figyeld meg a különböző jelzéseket. Tudsz találni olyat, ami:
• megmutatja a helyes irányt?
• képet használ szavak nélkül?
• segít?
• figyelmeztet?
• megvéd?

Mi a jele annak, hogy valamilyen különleges nap közeledik? Honnan tudod, ha valaki épp ünnepli a születésnapját, ha közeledik a karácsony vagy más ünnepnap?

Te milyen jelet adnál, hogy üzenj vele Istennek? Mit jelezne?
Indulhatunk szabadon!
És ha majd megkérdezik tőletek a fiaitok, hogy mit jelent ez a szertartás, akkor így feleljetek: Az ÚR páskaáldozata ez, mert kihagyta Izráel fiainak a házait Egyiptomban, amikor megverte Egyiptomot, de a mi házainkat megkímélte. 2Mózes 12,26-27A

Ez történt eddig…

Isten megmondta, hogy minden elsőszülött, legyen emberé vagy állaté, meg fog halni. Csak Mózes és az Isten népe fognak megmenekülni – amíg pontosan azt teszik, amit Isten mond nekik.

2Mózes 12,21-28.50-51

Azután összehívta Mózes Izráel összes véneit, és azt mondta nekik: Fogjatok hozzá, vegyetek magatoknak juhokat nemzetségenként, és vágjátok le a páskát. Vegyetek egy köteg izsópot, és mártsátok az edényben levő vérbe, azután érintsétek meg az edényben levő vérrel a szemöldökfát és a két ajtófélfát. Senki se menjen ki közületek reggelig a háza ajtaján. Amikor átvonul az ÚR, hogy megverje Egyiptomot, és meglátja a vért a szemöldökfán és a két ajtófélfán, akkor kihagyja az ÚR azt az ajtót, és nem engedi, hogy bemenjen a pusztító a ti házatokba, és titeket is csapással sújtson. Őrizzétek meg ezt az igét. Örökre szóló rendelkezés ez nektek és fiaitoknak. Amikor bementek arra a földre, amelyet az ÚR ad nektek, ahogyan megígérte, akkor is tartsátok meg ezt a szertartást. És ha majd megkérdezik tőletek a fiaitok, hogy mit jelent ez a szertartás, akkor így feleljetek: Az ÚR páskaáldozata ez, mert kihagyta Izráel fiainak a házait Egyiptomban, amikor megverte Egyiptomot, de a mi házainkat megkímélte. Ekkor mélyen meghajolt a nép, és leborult. Azután elmentek, és úgy cselekedtek Izráel fiai, ahogyan az ÚR parancsolta Mózesnek és Áronnak: úgy jártak el.(...)Izráel fiai mindnyájan úgy cselekedtek, ahogyan megparancsolta az ÚR Mózesnek és Áronnak: úgy jártak el. Ugyanazon a napon ki is hozta az ÚR Egyiptom földjéről Izráel fiait seregestől.

Mi történt ezután?

Mindezek után, az egyiptomiak még aranyat és ékszereket is adtak távozó rabszolgáiknak búcsúzóul. Isten a népet a sivatagba vezette, a Vörös-tenger felé. Az emberek tudták, merre kell menni, mert Isten egy felhőoszloppal vezette őket nappal, tűzoszloppal pedig éjjel.
De még nem menekültek meg…

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 30. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Páskaünnep A zsidók a mai napig megünneplik a páskát, emlékezve arra az estére, amikor eljöttek Egyiptomból. Sült bárányt ettek állva és gyorsan, hogy készen álljanak az indulásra. Keserű füveket és kovásztalan kenyeret fogyasztottak.

Vér Az emberek a bárány vérével kenték meg az ajtófélfáikat, jelezve, hogy Isten népéhez tartoznak. Isten elküldte angyalát, hogy megölje az elsőszülötteket, de az angyal kihagyta az izraeliták házait, amikor meglátta a vért.

Angyal Az angyalok a Bibliában Isten küldöttei, akik az Ő nevében üzennek, vagy cselekszenek. Nem aranyos és barátságos kis lények, amint azt a képregényekben vagy a karácsonyfán láthatjuk. Hatalommal bíró személyek, akik ebben az esetben halált hoztak emberekre és állatokra.

 

Beszélgess Istennel!

A páskavacsora ünnepe emlékeztette Isten népét arra, mit tett az Úr értük. Mit tett az Úr érted, amire szeretnél emlékezni, és megünnepelni?

Beszélgessetek!

Nat és édesanyja, Kate elolvasta együtt a bibliai történetet.
Nat Queensland-ben, Ausztráliában él.

Nat ezt kérdezte: „Mit jelent az, hogy pusztító? Olyan, mint egy harci robot?”

Nat, a Biblia nem írja le a pusztítót – válaszolta Kate -, de a 29. verből tudjuk, hogy ezt Isten tette. Itt ezt olvassuk: „Történt azután éjfélkor, hogy megölt az Úr minden elsőszülöttet„. Isten nagyon haragudott az Egyiptomiakra, mert sokszor figyelmeztette őket, hogy engedjék el a népét, de újra és újra visszautasították. Néha, különösen az Ószövetségben, Isten kiírtott népeket, akik ragaszkodtak a bűneikhez, és teljesen visszautasították, hogy helyesen cselekedjenek. Talán a bűneikhez való ragaszkodás rosszabb volt, mint az, hogy elpusztultak.

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Csinálj egy kis pászkát, avagy kovásztalan kenyeret!

Amire szükséged lesz:
Egy pohár liszt
Fél pohár víz

Olíva olaj
Sütőlap
Sodrófa
Villa
Tál
Sütőlap tartó
Hozzáférés sütőhöz

Gyűjts össze mindent, mielőtt hozzákezdenél. Győződj meg róla, hogy a kezed és a munkaterület tiszta. Figyelj oda, hogy nem vagytok-e allergiásak valamelyik hozzávalóra – ha igen, próbáld meg azt az összetevőt kiváltani valami mással.

1 Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (gázsütőn kb. 7-es állás)
2 Tedd a lisztet a keverőtálba, és tegyél hozzá egy csipet sót. Fokozatosan add hozzá a vizet, gyorsan kevergetve. Ha a tészta elkészült, formáld gömbbé.
3 Lisztezd be a munkaterületet és a sodrófát.
4 Mielőtt elkezdenéd a nyújtást, kérd meg Túravezetődet, vagy egy másik felnőttet, hogy tegye be a sütőlapot a sütőbe, hogy előmelegedjen.
5 Oszd fel a tésztát 4 vagy 6 részre. Laposítsd el kicsit a gömböket a kezeddel, majd helyezd őket a belisztezett munkaterületre.
6 A sodrófa segítségével nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, kb. 12 cm átmérőjűre. Hagyd pihenni a tésztát pár percig, majd nyújtsd ki újra, kb. 20 cm átmerőjűre. Szúrd át a tésztát néhány helyen a villával.
7 Kérd meg Túravezetődet vagy egy másik felnőttet, hogy hozza oda a felmelegedett sütőlapot a sütőből. Tedd a tésztaköröket a lemezre.
8 Süsd 2 percig, majd fordítsd meg a kenyereket, és süsd addig, amíg halványbarna és ropogós nem lesz.
9 Tegyétek a sütőlemezt a lemeztartóra.
10 Locsold meg gyengén olíva olajjal.

Ha lehet, úgy időzítsd a kenyér készítését, hogy estére legyen készen. Öltözz fel a kinti ruháidba, mintha hosszú útra készülnél, és egyétek meg a kenyeret állva, ahogy Isten népe is tette a Páska ünnepének estéjén.