4. állomás: Mózes

17. Isten beszél Mózessel

A nemzeti fociválogatott menedzsere felhív, mert azt szeretné, hogy legyél a válogatott tagja a jövő héttől kezdve! Mit mondanál neki?

Tudnál mondani egy bibliai történetet, ahol Isten szól valakihez, mert a „csapatában” akarja látni? Kihez szólt? Mi volt a válasza?

Meglep téged, hogy Isten téged is használni akar a „csapatában” — most, jövő héten és minden nap? Mi a válaszod erre?
Isten beszél Mózessel
Most azért menj! Elküldelek a fáraóhoz, vezesd ki népemet, Izráel fiait Egyiptomból! 2Mózes 3,10

Ez történt eddig…

Isten népe rabszolgaként volt kénytelen dolgozni az egyiptomiaknak. Istenhez kiáltottak hát segítségért! És Isten meghallotta őket.
Eközben Mózes olyan messzire ment Egyiptomtól, amennyire csak tudott. Munkát talált egy másik földön és pásztorként dolgozott egy Jetró nevű férfinak. Elvette az egyik lányát is, és gyermekük született. Ám Mózes nem feledkezett el Egyiptomról és a népéről.

2Mózes 3,1-10

Mózes pedig apósának, Jetrónak, Midján papjának a juhait legeltette. Egyszer a juhokat a pusztán túlra terelte, és eljutott az Isten hegyéhez, a Hórebhez. Ott megjelent neki az ÚR angyala tűz lángjában egy csipkebokor közepéből. Látta ugyanis, hogy a csipkebokor tűzben ég, de mégsem ég el a csipkebokor. Akkor ezt mondta Mózes: Odamegyek, és megnézem ezt a nagy csodát: miért nem ég el a csipkebokor? Amikor az ÚR látta, hogy odamegy megnézni, kiáltott neki Isten a csipkebokor közepéből, és ezt mondta: Mózes! Mózes! Ő pedig így felelt: Itt vagyok! Isten ekkor azt mondta: Ne jöjj közelebb! Oldd le sarudat a lábadról, mert szent föld az a hely, ahol állasz! Majd ezt mondta: Én vagyok atyádnak Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene. Ekkor elrejtette Mózes az arcát, mert félt rátekinteni az Istenre. Az ÚR pedig azt mondta: Megláttam népem nyomorúságát Egyiptomban, és meghallottam kiáltozásukat a sanyargatók miatt, mert ismerem fájdalmukat. Le is szállok, hogy kimentsem őket Egyiptom hatalmából és elvigyem őket arról a földről egy jó és tágas földre, tejjel és mézzel folyó földre: a kánaáni, a hettita, az emóri, a perizzi, a hivvi és jebúszi nép helyére. Bizony, eljutott hozzám Izráel fiainak segélykiáltása; látom is, hogy mennyire sanyargatják őket az egyiptomiak. Most azért menj! Elküldelek a fáraóhoz, vezesd ki népemet, Izráel fiait Egyiptomból!

Mi történt ezután?

Mózes bizonytalan volt abban, hogy ő lehetne Isten népének a vezetője, aki kiszabadítja őket Egyiptomból, de Isten biztos volt benne. Mózes visszatért Egyiptomba, és találkozott testvérével, Áronnal az úton. Együtt álltak a fáraó, Egyiptom királyának a színe elé, kérve, hogy engedje szabadon a zsidó rabszolgákat. A fáraó nemet mondott, és nem akart ezen változtatni később sem, ezért Isten azt mondta Mózesnek, hogy lenyűgöző (és félelmetes) dolgokat fog cselekedni, hogy a fáraó megváltoztassa az elhatározását: a folyót vérré változtatta.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 30. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Félelem Mózes félt, mert Isten szent. „Szent” azt jelenti: elkülönített. Isten szent – tiszta szentség. Nincsen benne semmi gonoszság.

Saru Isten azt mondta Mózesnek, hogy vegye le a cipőjét (szandálját) a lábáról, mert a föld, amin áll, szent. Ez nem jelenti azt, hogy önmagában különleges lett volna az a hely, de abban a pillanatban szent volt, Isten jelenléte miatt.

Isten neve Isten népe az ószövetségi időkben héberül beszélt. Isten azt mondta, az Ő neve „Jahve” vagy „Jehova”, de a nép számára ez túl szent volt ahhoz, hogy teljesen leírják vagy kimondják. A jelentése: „Vagyok, aki vagyok”, vagy „Leszek, aki leszek”.

 

Beszélgess Istennel!

Isten nem kér fel mindenkit, hogy nagy vezető legyen, vagy hogy kiszabadítson másokat a rabszolgaságból. Viszont mindannyiunk számára feladata van. Mindannyiunknak megvan a maga szerepe. Beszélj erről most Istennel!

Próbáld ki!

Készíts egy képet vagy egy makettet az égő bokorról.
Amire szükséged lesz: az ágakhoz és a levelekhez piros és narancsszínű selyempapír, papír, zsírkréták, fehér ragasztó, cellux, egy nagyobb kartonpapír háttérnek (képnél), illetve egy cserép homokkal feltöltve (makettnél).
1. Gyűjts össze néhány igazi levelet és ágat, vagy vágd ki őket papírból.
2. A ragasztószalag segítségével ragaszd az ágakat a papír aljára, vagy szúrj le pár ágat a homokba. Ragaszd a leveleket a ragasztószalaggal az ágakhoz.
3. Tépj le csíkokat a selyempapírokból, és ragaszd őket a bokorra úgy, hogy lángszerűnek tűnjenek. Kész is a lángoló bokrod – ami ég, de nem ég el!

Emlékszel, mit mondott Isten Mózesnek?

>> Töltse le a következő fájlt: 1!