4. állomás: Mózes

16. Mózes megszületik

Ismersz valakit, akinek kisbabája van, vagy voltál már bababoltban? Esetleg van kistestvéred? Milyen az, amikor egy kisbaba él a közeledben?

Mi tennél, hogy biztonságban tudd?

Ha el szeretnél rejteni egy kisbabát, mit tennél? Milyen problémák adódhatnak ezzel kapcsolatban?
Mózes megszületik
Amikor felnőtt a gyermek, elvitte a fáraó leányához, aki a fiává fogadta, és elnevezte Mózesnek, mert azt mondta: A vízből húztam ki. 2Mózes 2,10

Ez történt eddig…

Sok év telt el, mióta József családja Egyiptomba érkezett. Most már új fáraó uralkodott, aki Isten népét, a zsidókat rabszolgákká tette. Keményen kellett nekik dolgozniuk, minden nap. Noha hasznos szolgák voltak, a fáraó aggódott, hogy egy nap megpróbálják elfoglalni az országot, ezért egy szörnyű parancsot adott: öljenek meg minden zsidó fiúgyermeket, beledobva őket a folyóba!

2Mózes 2,1-10

Egy Lévi házából való férfi elment, és feleségül vette Lévi egyik leányutódját. Az asszony teherbe esett, és fiút szült. Amikor látta, hogy milyen szép, három hónapig rejtegette. De amikor már nem tudta tovább rejtegetni, fogott egy gyékénykosarat, bekente szurokkal és gyantával, majd beletette a gyermeket, és kitette a Nílus partján a sás közé. A gyermek nénje pedig ott állt távolabb, hogy megtudja, mi történik vele. A fáraó leánya éppen odament, hogy megfürödjék a Nílusban, szolgálói meg ott járkáltak a Nílus mentén. Megpillantotta a kosarat a sás között, odaküldte a cselédjét, és kihozatta azt. Fölnyitotta, és meglátta a gyermeket; hát egy síró fiú volt! Megszánta, és ezt mondta: A héberek gyermekei közül való ez. A kisfiú nénje pedig ezt mondta a fáraó leányának: Ne menjek, és ne hívjak egy szoptató asszonyt a héberek közül, aki majd szoptatja a gyermeket? A fáraó leánya így felelt: Eredj! A leány elment, és a gyermek anyját hívta oda. Vidd magaddal ezt a gyermeket, mondta neki a fáraó leánya, és szoptasd! Megadom jutalmadat. Az asszony magához vette a gyermeket, és szoptatta. Amikor felnőtt a gyermek, elvitte a fáraó leányához, aki a fiává fogadta, és elnevezte Mózesnek, mert azt mondta: A vízből húztam ki.

Mi történt ezután?

Mózes a királyi udvarba került. Miután már felnőtt, egy nap azt látta, hogy egy héber rabszolgát ver egy egyiptomi. Odament, hogy megállítsa, de megölte. Erre nagyon megijedt, mert félt, hogy őt is megölik, amint a fáraó tudomására jut a dolog, így elmenekült.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 30. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Papirusz A papír szavunk a papirusz szóból származik, ami egyfajta hosszú fű. Ha ennek a belső, puha részét ütésekkel feldolgozzák, akkor lapokká összetekerve úgy lehet használni, mint papírt. Az egyiptomiak erre írtak és rajzoltak, illetve összefonva kosarakat készítettek belőle. Mózes anyja is ilyen papirusz-kosarat készített, amibe beletette a fiát, majd a Nílus folyóhoz vitte, a vízparti nádasba.

Miriam Mózes nővére, aki figyelte, ahogy a testvére kosara a folyón úszik, volt az, aki javasolta az egyiptomi hercegnőnek, amikor az dajkát keresett a gyermek mellé, hogy Mózes saját anyja kapja a feladatot. Évekkel később, amikor az izráeliek biztonságban átértek a Vörös-tenger túlpartjára, ő vezette az asszonyok énekét és táncát.

Rabszolgák Körülbelül 400 év telt el azóta, hogy József családja Gósen földjére, Egyiptom egyik területére költözött (ld. a 3. állomást). Nem voltak a föld birtokában, de nem voltak szabadok arra sem, hogy elmenjenek: az egyiptomiak rabszolgává tették őket, és kényszerítették őket, hogy nekik dolgozzanak.

 

Beszélgess Istennel!

Beszélj Istennek bármilyen kisbabáról vagy kisgyermekről, akit ismersz. Kérd Őt, hogy őrizze meg őket biztonságban és egészségben.

Próbáld ki!

Készíts egy kis Mózest, és egy kosarat, amibe beleteszed.
Szükséged lesz egy serpenyőre, egy fakanálra, egy 15ml-es mérőkanálra és egy nagy tálra.
Hozzávalók:
60g margarin
2 evőkanál golden szirup (jó juharszirup vagy mézes kukorica szirup is)
4 pupozott evőkanál cukrozott kakaópor
Kb. 12 púpozott evőkanál búzakorpa, müzli vagy reggelizőpehely
Marcipán vagy fondant

Figyelj oda, különösen ételallergia esetén, hogy olyan összetevőket használj, ami biztonsággal fogyasztható!

1. Tedd a margarint és a golden szirupot egy serpenyőbe. Olvaszd meg kis láng felett.
2. Add hozzá a cukrozott kakaóport. Keverd össze alaposan. Vedd le a serpenyőt a tűzről (Gyorsabban elkészül, ha az 1.-2. lépések helyett forró víz felett megolvasztasz hasonló mennyiségű csokoládét)
3. Tedd a búzakorpát/müzlit/pelyhet egy tálba. Keverd össze a csokis keverékkel alaposan, míg teljesen elfedi az öntet.
4 Hagyd kihűlni. Vegyél pár evőkanálnyit, és alakítsd kosár formájúvá. Tégy közben úgy, mintha te lennél Mózes édesanyja. Hagyd a kosarat egy hűvös helyen, hogy megkeményedjen. A keveréknek elégnek kell lennie legalább 4 kosárhoz.
5. Formálj a marcipánból vagy a fondant-ból kisbabákat. Tekerd a babát egy elvékonyított lap marcipánba vagy fondantba és helyezd a kosárba.

Emlékszel, miért készítette Mózes édesanyja a kosarat? Ki óvta meg, és ki vigyázott Mózesre?

>> Töltse le a következő fájlt: 1!