3. állomás: Rosszból jó

13. A testvérek újra találkoznak

Keress egy olyan országot a világban, ahol az emberek éheznek, szomjaznak, hajléktalanok, vagy más problémák gyötrik őket. Ki szorul segítségre?

Vannak önkéntes programok, amikbe bekapcsolódva te is segíteni tudsz nekik? Beszélgess erről Túravezetőddel!

Gondolj az életedben történt nehéz dolgokra. Meglátod bennük, hogy Isten a rosszat jóra fordította?
A testvérek újra találkoznak
József tehát megismerte a testvéreit, de azok nem ismerték meg őt. 1Mózes 42,8

Ez történt eddig…

Az éhínség sok országot sújtott. Nem volt termés, az emberek felélték készleteiket. Mivel nagyon kevés élelem maradt, egyre éhesebbek lettek. Kánaán földjére, Jákóbhoz (József apjához) eljutott a hír, hogy lent, Egyiptomban van élelem.

1Mózes 42,1-8

Jákób látta, hogy Egyiptomban van gabona és azt mondta Jákób a fiainak: Mit néztek egymásra? Majd ezt mondta: Hallottam, hogy Egyiptomban van gabona, menjetek el, és vásároljatok ott gabonát, hogy életben maradjunk, és ne haljunk meg! Elment tehát József tíz bátyja, hogy gabonát vásároljanak Egyiptomban. De Benjámint, József öccsét nem küldte el Jákób a bátyjaival, mert azt gondolta, hogy szerencsétlenség éri. Így mentek el Izráel fiai másokkal együtt, akik gabonát vásárolni mentek, mert éhínség volt Kánaán földjén. József az egész ország kormányzója volt, ő árulta a gabonát a föld minden népének. Amikor József bátyjai megérkeztek, arccal a földre borultak előtte. Amint József meglátta bátyjait, azonnal megismerte őket, de ő nem ismertette meg magát, és keményen beszélt velük. Megkérdezte őket: Honnan jöttetek? Ők így feleltek: Kánaán földjéről jöttünk élelmet vásárolni. József tehát megismerte a testvéreit, de azok nem ismerték meg őt.

Mi történt ezután?

József számára nagyon furcsa lehetett újra találkozni testvéreivel — bár legkisebb öccsük, Benjámin nem volt velük. József úgy tett, mintha kémeknek gondolná őket. Hogy bebizonyítsák, nem kémek, József azt kérte, hogy hagyják nála egyik testvérüket — mintegy túszként — és hozzák el otthon maradt testvérüket.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 24. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Gabona Egyiptomban sok élelem volt, mert Isten megmutatta Józsefnek a fáraó álmának a jelentését. A fáraó Józsefet bízta meg azzal, hogy elraktározza a gabonát hét éven át, amikor bő volt a termés.

Éhínség Az éhínség egy szélsőséges élelmiszerhiány, ami nagy területen sok embert sújthat. Jákób családjának az éhhalállal kellett volna szembenéznie, ha nem találnak eladó gabonát.

Meghajolni József előtt A testvérek eljutnak Egyiptom kormányzójához, aki a gabona eladását irányítja. Nem tudják, hogy a kormányzó a rég elveszett testvérük, József, és tiszteletük kifejezéseképpen meghajolnak előtte — így válik valóra József sok évvel ezelőtti álma!

 

Beszélgess Istennel!

Isten használta Józsefet, hogy segítsen az egyiptomiaknak. Szeretnéd, ha Isten téged is használna? Mondd el Neki!

Beszélgessetek!

Anna és barátja, Carolyn amikor együtt olvasták ezt a bibliai történetet.

A 11 éves Anna misszionáriusok gyermeke Kenyában.
Anna nem értette: „Miért nem ismerték fel Józsefet testvérei, ha ő felismerte őket?’

Carolyn így válaszolt: „Amikor eladták Józsefet rabszolgának, még csak tizenéves volt. Nem gondolták, hogy valaha viszontlátják, arra pedig biztosan nem számítottak, hogy egyiptomi vezetőként látják újra! Már egészen felnőtt, egyiptomi ruhát viselt, és egyáltalán nem is számítottak rá. Valószínűleg meg is rémítette őket, amikor József keményen kérdőre vonta őket, és kicsit összezavarodtak.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Néha úgy tűnik, ok nélkül történnek rossz dolgok velünk. Számtalan rossz dolog érte Józsefet is. Utálták a családjában, eladták a saját testvérei, ártatlanul börtönbe jutott és még folytathatnánk.

Mindezekkel Istennek terve volt. Míg József a börtönben volt, Isten álomlátóból álom magyarázóvá tette, hogy sok életet megmenthessen az éhség idején. Isten mindvégig Józseffel volt.

Szerinted mit gondolt az egészről József? Az 1Mózes 50,20 versben azt mondja, hogy Isten a rossz időszakokat használta, hogy jót vihessen véghez.

Olvassátok el a Róma 8,28-at! Még akkor is, amikor rossz és szomorú dolgok történnek, Isten azon van, hogy segítsen neked és formáljon, így egy nap megláthatod, hogy a rosszból jó következik. Isten pedig soha, de soha nem hagy el!