3. állomás: Rosszból jó

14. Vissza Egyiptomba

Mit csinálsz, amikor éhes vagy? Kitől kérsz ennivalót, vagy hol keresel valami fogadra valót?

Amikor otthon elfogy az ennivaló, mi történik? Valaki elmegy a boltba, vagy a saját kertetekből hoztok be ennivalót? Néha együtt esztek a barátaitokkal, vagy elmentek étterembe? Van, amikor házhozszállítással rendeltek ételt?

Mi lenne, ha a fentiek egyikét sem tudnád megtenni — ha nem lehetne ennivalóhoz jutni? Mit csinálnál?
Vissza Egyiptomba
Adja a mindenható Isten, hogy az az ember irgalmas legyen hozzátok, és küldje vissza veletek a másik testvéreteket és Benjámint. 1Mózes 43,14A

Ez történt eddig…

József testvérei visszatértek Kánaán földjére, és elmesélték apjuknak, Jákóbnak, hogy mi történt velük. Az egyiptomi kormányzó (József) azt parancsolta, hogy vigyék magukkal Benjámint, amikor visszatérnek még több élelemért. Azonban Jákób nem akarta elengedni Őt.

Az éhínség azonban országszerte súlyosbodott. Amikor mind megették az Egyiptomból hozott gabonát, ezt mondta nekik az apjuk: Vásároljatok megint egy kis élelmet! De Júda azt mondta neki: Szigorúan figyelmeztetett bennünket az az ember: Ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesz veletek a testvéretek! Ha tehát hajlandó vagy elküldeni velünk a testvérünket, elmegyünk, és vásárolunk neked élelmet. De ha nem küldöd el, nem megyünk el, mert az az ember megmondta nekünk: Ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesz veletek az öcsétek! Izráel ezt mondta: Miért tettetek velem ilyen rosszat, hogy elmondtátok annak az embernek, hogy van még egy testvéretek? Ők így feleltek: Sokat kérdezősködött az az ember rólunk és családunkról. Él-e még az apátok? Van-e még testvéretek? És ezekre a kérdésekre nekünk válaszolnunk kellett. Honnan tudhattuk volna, hogy majd ezt mondja: Hozzátok ide a testvéreteket! Akkor Júda ezt mondta apjának, Izráelnek: Küldd el velem a fiút, hadd keljünk útra, hogy életben maradjunk, és ne haljunk meg sem mi, sem te, sem a gyermekeink! Én kezeskedem érte, tőlem kérd számon! Ha nem hozom vissza, és nem állítom eléd, egész életemben viseljem vétkem terhét. Bizony, ha nem késlekedünk, már kétszer is megfordulhattunk volna. Akkor így szólt hozzájuk az apjuk, Izráel: Ha már így kell lennie, ezt tegyétek: Rakjatok az ország java termékeiből a zsákjaitokba, és vigyetek ajándékot annak az embernek: egy kis balzsamot, egy kis mézet, gyógyfüvet, mirhát, diót és mandulát. Pénzt pedig kétszer annyit vigyetek magatokkal, mert ami pénz visszakerült zsákjaitok szájába, azt is vigyétek vissza! Hátha tévedés volt! Testvéreteket is vigyétek; készüljetek, menjetek vissza ahhoz az emberhez! Adja a mindenható Isten, hogy az az ember irgalmas legyen hozzátok, és küldje vissza veletek a másik testvéreteket és Benjámint. Ha már el kell veszítenem gyermekemet, hát elveszítem!

Mi történt ezután?

A testvérek a kis Benjáminnal visszatértek Egyiptomba. Ez alkalommal a kormányzó kedvesen bánt velük, és a saját házában látta vendégül őket vacsorára. Amikor József meglátta legkisebb öccsét, nehezen rejtette el érzelmeit. Mindnyájan együtt ettek Józseffel, az egyiptomiak és a testvérek külön asztalnál ülve, de a testvérek még mindig nem gyanítottak semmit!

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 24. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Pénzeszsák József testvérei ezüstöt hoztak, hogy azzal fizessenek a megvásárolt gabonáért. Nem pénzt hoztak, hanem fémrögöket. Ezeket megmérték, hogy az értéküket megtudják.

Benjámin Jákób legkisebb fia volt, még kisfiú, amikor József először Egyiptomba került. Ő és József Ráhel fiai voltak, édestestvérek. Ráhel Jákób legkedvesebb felesége volt, de meghalt, amikor Benjámin született.

Júda Júda történetéből kiderül, hogyan változott ő is meg. Az ő ötlete volt, hogy annak idején Józsefet eladják rabszolgának — de nem az öccse szorult helyzetéből fakadó szimpátia vezette, hanem csak az, hogy pénzhez jussanak. A későbbiek folyamán mégis ő az, aki felajánlja, hogy József rabszolgája lesz, ha Benjámint elengedi. Tehát nem József az egyetlen, aki az évek során változott!

 

Beszélgess Istennel!

Gondold át, mi minden történt az életedben. Látod, Isten hogyan tett rosszból jót?

Próbáld ki!

Józsefet nem ismerték fel a testvérei: idősebb lett, és magasrangú egyiptomi vezetői viseletben volt. Álcázzátok magatokat ősi, egyiptomi embereknek!
Egyiptomi hajviselethez használjatok fekete krepp-papírt, kör alakúra, vagy hosszú csíkra frufrunak kivágva. Illeszd a papírt a fejedre ragasztószalaggal, hogy betakarja, de a homlokodnál vágd rövidebbre (hogy kiláss! – 1. kép: Hajviselet).


József fejdíszéhez hasonlót is készíthetsz, ami a Bibliai Kalandtúra című könyvben látható. Ehhez szükséged lesz egy legalább 60 x 30 centiméteres papírra, ollóra, kék és sárga festékre.
A papírt ilyen alakúra vágd (2. kép: papirminta1).


Fesd be kék és sárga csíkokkal (3. kép: papirminta 2).


Szükséged lehet még egy kis darab papírra, hogy a pánt biztosan körbeérje a fejedet. Ha a festék megszáradt, illeszd a fejedre, így (4. kép: hajviselet2).

>> Töltse le a következő fájlt: 1!
>> Töltse le a következő fájlt: 2!
>> Töltse le a következő fájlt: 3!
>> Töltse le a következő fájlt: 4!