1. állomás: Isten megteremti a világot

3. Az özönvíz

Fel tudsz idézni egy esetet, amikor valami rosszat tettél, valamit elrontottál, vagy megbántottad egy barátodat? Mit éreztél utána?

Mit próbáltál tenni, hogy rendbehozd a dolgot? Sikerült rendbetenni?

Milyen lenne, ha a világon majdnem mindenki rosszat tenne, elhibázna dolgokat, megbántana másokat, de nem érdekelné kit bánt meg, vagy mit sért meg? Létezik bárki, aki rendet tudna tenni a világban?
Az özönvíz
Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben. 1Mózes 7,1

Ez történt eddig…

Miután Ádám és Éva elhagyta az Édenkertet, a dolgok még rosszabbra fordultak. A fiúk, Káin, megölte öccsét, Ábelt. Az emberek száma folyamatosan növekedett, és elterjedtek az egész földön. Ezzel együtt az erőszak, a kegyetlenség és a gonoszság és növekedett. A világ megromlott – és Isten megbánta, hogy embert teremtett. Ezért úgy döntött, ideje újat kezdeni. Csupán egyetlen ember volt, aki Isten szerint próbált élni, de ez már Noé története.

1Mózes 6,17 – 7:5

Mert én özönvizet fogok hozni a földre, hogy elpusztítsak az ég alatt minden élőlényt. Minden el fog pusztulni, ami a földön van. Veled azonban szövetségre lépek: menj be a bárkába fiaiddal, feleségeddel és fiaid feleségeivel együtt. És vigyél be a bárkába minden élőlényből, mindenből kettőt-kettőt, hogy életben maradjanak veled együtt. Hímek és nőstények legyenek azok. A madaraknak, az állatoknak és a föld minden csúszómászójának különböző fajtáiból, mindegyikből kettő-kettő menjen be hozzád, hogy életben maradjon. Vigyél magaddal mindenféle eledelt, ami csak megehető; gyűjtsd be magadhoz, hogy legyen ennivalótok, neked is, meg azoknak is. Nóé meg is tett mindent, úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki.

Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben. Minden tiszta állatból hetet-hetet vigyél magaddal, hímet és nőstényt. Azokból az állatokból, amelyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényt. Az égi madarakból is hetet-hetet, hímet és nőstényt, hogy maradjon utódjuk az egész földön. Mert hét nap múlva negyven nap és negyven éjjel tartó esőt bocsátok a földre, és eltörlök a föld színéről minden élőt, amelyet alkottam. Nóé meg is tett mindent úgy, ahogyan az ÚR megparancsolta neki.

Mi történt ezután?

Isten figyelmeztette Noét, hogy el fogja pusztítani a földet egy hatalmas árvízzel, de Noé és a családja megmenekül a bárkában. Noé Isten útmutatásai szerint járt el: megépítette a hajót, bevitte a családját és minden fajta állatot a hajóba, és élelmet mindannyiuknak. Ekkor elkezdődött az özönvíz. Negyven napon át esett, és a víz hetekre elborította a földet. Eközben Noé és családja biztonságban voltak a hajóban. Végül a vizek leapadtak, és a föld kiszáradt. Ekkor Noé és családja az állatokkal együtt elhagyhatták a hajót.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 12. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Noé hajója Noé hajója, vagy bárkája egy modern olajszállító tankhajóhoz hasonlóan nagy volt. Nem hajóutakra tervezték, hanem arra, hogy árvíz idején lebegjen a víz színén.

Hajóépítés Noé valószínűleg ciprusfából készítette a hajót. Ez egy kemény, vöröses színű, erős illatú fa. Kátránnyal vagy szurokkal vonta be a hajót, ragacsos, fekete folyékony ásványi anyaggal, amit a földből lehet kiásni. Noé fejszét, fűrészt, és kalapácsot használhatott.

Szivárvány Mózes 1. könyve héber nyelven íródott, és héberül nincs külön szó a „szivárványra”. Ehelyett az eredeti szövegben az „íj” szó szerepel, ami harci eszköz, mint az íj. Tehát amikor Isten az íját az égre helyezte, az többet jelentett egy szép jelenségnél: a megbékélés jele volt.

 

Beszélgess Istennel!

Mi tetszik legjobban ebből a bibliai történetből? Mondd el most Istennek!

Beszélgessetek!

Charis és anyukája Fiona együtt olvasták el ezt a bibliai szakaszt.

Charis 10 éves, odavan az állatokért; szereti a barátait, szeret főzni, számítógépezni és olvasni.

Charis ezt kérdezte: „Mi az a szöveg… oh, szövet… ööö, szövetség? És mit jelent, hogy „tiszta és tisztátalan állatok”?

Fiona így magyarázta: A „szövetség” egy ígéret – gyakran fontos ígéret, mint például egy férfi és egy nő között az esküvőjük napján, vagy Isten és ember között, amiről a Bibliában olvasunk.
A „tiszta állatok” azok az állatok voltak, amikről Isten azt mondta, hogy meg szabad enni, és meg lehet érinteni őket.


Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Keress egy földgömböt vagy egy világtérképet. Beszélgess a Túravezetőddel olyan helyekről, ahol rossz dolgok történnek. Ennek az oka lehet háború, az élelem hiánya, árvizek vagy földrengések okozta otthontalanság, vagy hasonló. Sok helyen a gyerekeknek nincsen otthonuk, és az utcán kell koldulniuk a megélhetésért.
Isten szereti a világot, és mindent és mindenkit benne. Szerinted hogy érzi magát Isten, amikor látja, milyen rossz dolgok történnek? Te hogyan érzed magad tőlük?
Tartsd a térképet vagy a földgömböt a kezedben (a földgömböt át is ölelheted!) és kérd meg Istent, hogy mutassa meg a szeretetét, és küldjön segítséget és megnyugvást azoknak, akik szomorúak vagy segítségre van szükségük.
Mi mást tehetnél még azért, hogy jobbá tedd a világot? Beszélgess Túravezetőddel erről!