1. állomás: Isten megteremti a világot

5. Bábel tornya

Párosítsd össze a kérdéseket a megfelelő válaszokkal! (A számokat 2010. decemberében ellenőriztük, de azóta emelkedhettek!)

A kérdés: Hány élő nyelv van a világon?

B kérdés: Hány nyelvre fordították le részben vagy egészben a Bibliát?

C kérdés: Hány ember van a világon?

D kérdés: Hány embernek van meg legalább a Biblia egy része a saját nyelvén?

Válaszok
• 6890*
• 2565*
• 6,8 milliárd*
• 4,7 milliárd*

* Forrás: Wycliffe International gyűjtése a www.census.gov oldalról
Bábel tornya
Így szélesztette szét őket onnan az ÚR az egész föld színére, és abbahagyták a város építését. 1Mózes 11,8

Ez történt eddig…

Az özönvíz után, Noé három fia – Sém Hám, és Jáfet – különböző vidékeken telepedett le, és sok gyermekük született, a világon mindenki tőlük származik. Az idő múltával azonban az emberek elfelejtkeztek Istenről. Felfuvalkodtak és úgy gondolták, bármit megtehetnek. De Isten látta, milyenek is valójában.

1Mózes 11,1-9

Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. Amikor útnak indultak keletről, Sineár földjén egy völgyre találtak, és ott letelepedtek. Azt mondták egymásnak: Gyertek, vessünk téglát, és égessük ki jól! És a tégla lett az építőkövük, a földi szurok pedig a habarcsuk. Azután ezt mondták: Gyertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az égig érjen; és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén. Az ÚR pedig leszállt, hogy lássa azt a várost és tornyot, amelyet az emberek építettek. Akkor ezt mondta az ÚR: Most még egy nép ez, és mindnyájuknak egy a nyelve. De ez csak a kezdete annak, amit tenni akarnak. És most semmi sem gátolja őket, hogy véghezvigyék mindazt, amit elterveznek. Menjünk csak le és zavarjuk ott össze a nyelvüket, hogy ne értsék egymás nyelvét! Így szélesztette szét őket onnan az ÚR az egész föld színére, és abbahagyták a város építését. Ezért nevezték azt Bábelnek, mert ott zavarta össze az ÚR az egész föld nyelvét, és onnan szélesztette szét őket az ÚR az egész föld színére.

Mi történt ezután?

Az embererek tönkretették a világot, azonban Istennek volt egy terve, hogy hogyan tegye jóvá a dolgot. Az egyik terve Noé egyik ük-ük …, és így tovább unokájával kezdődött, akit Ábrahámnak hívtak.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 12. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Zikkurat Régészek megtalálták több magas, lépcsős építmény maradványait a Közel-Keleten. Bábel tornya egy óriási zikkurat, lépcsős torony volt.

Közelebb a mennyhez Az építők úgy gondolták, közelebb kerülhetnek Istenhez, ha magasabbra érnek, és közelebb lehetnek a Mennyhez. Ma már tudjuk, hogy ehhez nincs szükség toronyra! Isten elmondta, hogy úgy ismerhetjük meg Őt jobban, ha hiszünk és engedelmeskedünk az Ő szavának.

Bábel Ez volt a legelső alkalom, hogy az emberek összefogtak Istennek ellenszegülve, hogy felépítsék a tornyot. Amikor Isten megnehezítette, hogy megértsék egymást, a várost elnevezték „Bábelnek”, ami hasonlít a héber „összekeveredett” szóhoz. Bábel lett a későbbi Babilon. (Lásd a 10. állomást, Isten hírnökeit)

 

Beszélgess Istennel!

Kérd meg Istent, hogy segítsen ma neked Rá figyelni!

Beszélgessetek!

Ruan és anyukája, Linnel együtt olvasták ezt a bibliai történetet.

Ruan 12 éves. Érdekli a rajzolás és a vadvilág.

Ruan megkérdezte: „Hol van Bábel?”

Lin megkereste az interneten, és azt tudta meg, hogy a Sínai-félszigeten épült (a mai Irak területén).

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Írj titkos üzenetet a családodnak és a barátaidnak erről a bibliai történetről!
Készíthesz titkosírást úgy, hogy:
• kicserélsz minden betűt az ábécében 5 betűvel későbbire, tehát a=d; á=e; b=f és így tovább; vagy
• minden betűnek adsz egy sorszámot, tehát a=1; á=2; b=3 és így tovább.

Ha élvezed a titkosírást, próbálj ki valami nehezebbet! Keverd meg a betűket jobban, vagy jelekkel és képekkel helyettesítsd a betűket!
Nézz utána a Morse jeleknek, vagy a szemafor ábécének, és készíts ezekkel üzenetet, hogy a saját nyelvedet összekeverd!

Fordíts le a bibliai történetből egy verset titkosírásra, és add át a Túravezetődnek, hogy fejtse meg. Utána cseréljetek, és próbáld meg megfejteni az ő titkosírását!