16. állomás: A jó hír mindenkié

80. Hajótörés!

Közömbös, nyugodt vagy gyakorlatias vagy? Lobbannékony vagy pánikolós?

Fel tudsz idézni olyan helyzetet, ami megijeszt vagy amitől bepánikolsz? Hogyan reagálsz kritikus helyzetekben?

Isten hallja, amikor segítségért kiáltunk? Honnan tudhatjuk?
Isten nagyon sok féle módon válaszol az imáinkra. Hányat tudsz megnevezni?
Hajótörés!
Ezért bizakodjatok, férfiak! Én hiszek az Istennek, hogy úgy lesz, ahogyan nekem megmondta. Apostolok Cselekedetei 27,25

Ez történt eddig…

Pál Jeruzsálembe ment és a templomban Jézusról kezdett beszélni. A zsidó vezetők rátámadtak, és hamarosan börtönbe vetették. Kérvényezte, hogy a tárgyalását Rómában tartsák meg. Ez egy tengeri utat jelentett neki – de éppen viharos és rossz időjárás volt arrafelé.

Apostolok Cselekedetei 27,20–26;39–44

Mivel pedig sem a nap, sem a csillagok nem látszottak több napon át, és erős vihar tombolt, végül elveszett megmenekülésünk minden reménye. felállt közöttük, és így szólt: „Az lett volna a helyes, férfiak, ha rám hallgattok, és nem indulunk el Krétából, hogy elkerüljük ezt a veszélyt és ezt a kárt. Én azonban most is azt tanácsolom nektek, hogy bizakodjatok, mert egy lélek sem vész el közületek, csak a hajó. Mert ma éjjel elém állt annak az Istennek az angyala, akié vagyok, és akinek szolgálok. Ez azt mondta: Ne félj, Pál, neked a császár elé kell állnod, és Isten neked ajándékozta mindazokat, akik veled vannak a hajón. Ezért bizakodjatok, férfiak! Én hiszek az Istennek, hogy úgy lesz, ahogyan nekem megmondta. Egy szigetre kell kivetődnünk.” (...)Amikor megvirradt, a szárazföldet nem ismerték fel, de egy öblöt vettek észre, amelynek lapos volt a partja. Elhatározták, hogy ha tudják, erre futtatják rá a hajót. A horgonyokat eloldották, és a tengerben hagyták, egyúttal a kormányrúd tartóköteleit is megeresztették, és az orrvitorlát szélnek feszítve igyekeztek a part felé. Mikor azonban a földnyelvhez értek, ráfuttatták a hajót, amelynek orra befúródva ott maradt mozdulatlanul, hátsó része pedig a hullámveréstől kezdett szakadozni. A katonáknak az volt a szándékuk, hogy megölik a foglyokat, nehogy valaki kiúszva elmeneküljön. De a százados meg akarta menteni Pált, visszatartotta őket elhatározásuktól, és megparancsolta, hogy akik úszni tudnak, azok ugorjanak először a tengerbe, és meneküljenek a szárazföldre, azután a többiek pedig, ki deszkákon, ki a hajó egyéb darabjain. Így történt, hogy mindnyájan szerencsésen kimenekültek a szárazföldre.

Mi történt ezután?

Biztonságosan megérkeztek egy máltai szigetre, és a tél további részét ott töltötték. Tavasszal újra vitorlát bontottak, és megérkeztek Rómába minden további probléma nélkül. Két évet töltött ott el Pál, és nagyon sok levelet írt a gyülekezeteknek és a barátainak.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 102. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Római állampolgár Pált megtámadta egy csoport zsidó férfi, akiknek nem tetszett, hogy Jézusról beszélt – mégis Pált tartóztatták le! Ő római állampolgár volt, ami azt jelentette, hogy tisztelettel kellett vele bánni, és kérvényezhette, hogy Rómában tárgyalják az ügyét.

Hajózás Pál valószínűleg egy Egyiptomból származó kukoricát szállító hajón vitorlázott el Rómába. Lukács vele utazott, és minden részletet feljegyzett az időjárásról, arról, hogy ki volt velük és hogyan kezelte a személyzet a hajót.

Őszi viharok Pál hozzá volt szokva a hajózáshoz, és figyelmeztette a személyzetet, hogy ne bontsanak vitorlát ősszel. De mégis nekiindultak, és hajótörést szenvedtek egy heves viharban, ami több napon keresztül tombolt. A személyzet és az utasok is elérték a szárazföldet Málta partjainál – és ott várták meg a tél végét, mielőtt tovább folytatták volna útjukat.

 

Beszélgess Istennel!

Ennek a történetnek melyik része tetszett a legjobban? Beszélgess erről Istennel!

Próbáld ki!

Pál rengeteg nehézségen és veszélyen ment keresztül az életében, mint például árvíz, rablás, bebörtönzés és hajótörés. Mindezen nehézségek ellenére folyamatosan beszélt a hitéről, bárhol járt.

Túravezetőddel keressetek olyan misszióban dolgozó munkatársat, aki Istennek szolgál, még akkor is, amikor a körülmények nehezek vagy veszélyesek!

Gladys Aylward egy híres misszionárius volt. Ő akkor is Istennek szolgált, amikor az emberek vagy a körülmények ezt nehézzé tették. Nem ment át a misszionáriusi vizsgáján, de biztos volt benne, Isten azt akarja, hogy misszionárius legyen. Ezért elszegődött cselédnek egy házhoz, és minden pénzét félrerakta. Aztán Angliából vonattal, hajón és öszvérháton Kínába utazott. Teljesen eltökélt volt, hogy Jézusról beszéljen másoknak. Épített egy fogadót, ahol az utazók megállhatnak pihenni, és elhozta a Bibliát nekik egy olyan vidékre, ahol eddig soha nem jutottak hozzá. Gladys nem akarta feladni! Mindvégig Istennek szolgált, a nehézségek ellenére is.