13. állomás: Ezt tette Jézus

63. Egy ember újra lát

Ha Jézus idejében éltél volna, miket hallhattál volna Tőle?

Milyen tetteit láthattad volna?

Mit kértél volna Tőle?
(Tipp: most is kérheted Tőle!)
Egy ember újra lát
„Ha ő nem volna Istentől való, semmit sem tudott volna tenni.” János 9,33

Ez történt eddig…

A János 8,12-ben azt olvassuk, hogy Jézus azt mondta: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Nem sokkal később egy férfi számára ez a kijelentés csodálatos módon vált valóra!

János 9,1-11

Amikor Jézus továbbment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?” Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei. Nekünk - amíg nappal van - annak a cselekedeteit kell végeznünk, aki elküldött engem. Mert eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat. Amíg a világban vagyok, a világ világossága vagyok.” Ezt mondta, és a földre köpött, sarat csinált a nyállal, és rákente a sarat a vakon született ember szemeire, majd így szólt hozzá: „Menj el, mosakodj meg a Siloám tavában” - ami azt jelenti: küldött. Az pedig elment, megmosakodott, és már látott, amikor visszatért. A szomszédok pedig, és azok, akik látták azelőtt, hogy koldus volt, így szóltak: „Nem ő az, aki itt szokott ülni és koldulni?” Egyesek azt mondták, hogy ez az, mások pedig azt, hogy nem, csak hasonlít hozzá. De ő kijelentette: „Én vagyok az.” Erre ezt kérdezték tőle: „Akkor hogyan nyílt meg a szemed?” Ő így válaszolt: „Az az ember, akit Jézusnak hívnak, sarat csinált, megkente a szemeimet, és azt mondta nekem: Menj a Siloámhoz, és mosakodj meg. Elmentem tehát, megmosakodtam, és most látok.”

Mi történt ezután?

Néhány zsidó vezető nem hitte el, hogy Jézus valóban képes lehetett ilyesmire. Megkérdezték a férfi szüleit, hogy valóban vak volt-e korábban. Majd magát a meggyógyítottat is rá akarták venni, hogy szólaljon fel Jézus ellen – de nem volt hajlandó. Végül annyiban hagyták a dolgot, de megtiltották neki, hogy újra megjelenjen a zsidó gyűléshelyeken. Jézus később rátalált a férfire, aki most először láthatta Őt, és ő azt mondta Neki: „Uram, benned hiszek!”

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 84. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

koldus Jézus idejében az egészségügy nagyon kezdetleges volt. Sok embert nem tudtak meggyógyítani. A vakok nem tudtak dolgozni, és kéregetniük kellett, hogy ételt vehessenek.

Siloám Ez a tó Jeruzsálem vízellátásának részét képezte. Egy csatornán keresztül jutottak a vizéhez, melyet Ezékiás király épített 2700 évvel ezelőtt. Még ma is használatban van!

Köpés Akkoriban úgy tartották, hogy a köpés vagy a nyál segít a gyógyításban – de ti ne próbáljatok sarat és nyált vegyíteni, és semmiképp ne kenjétek senki szemére!

 

Beszélgess Istennel!

Fogj egy darab gyurmát vagy agyagot, és gyúrj belőle egy betűt! Beszélj Istennek valakiről, valamiről vagy valamilyen helyről, ami ezzel a betűvel kezdődik!

Beszélgessetek!

Connor és apukája, Richard, együtt olvasták el ezt a bibliai történetet.
A 7 éves Connor szereti a vonatokat.

Connor arra volt kíváncsi, miért ilyen módon mutatta be Jézus Isten erejét, és
nem valahogy máshogy.

Richard így felelt: „Jézus azért gyógyított meg különböző betegségekben szenvedőket, hogy bemutassa, teljes hatalma van minden emberi gond felett. Sokféle módon fedte fel erejét: vakokat, leprásokat és bénákat gyógyított meg; megszabadította a démonoktól megszállottakat; még halottakat is feltámasztott. Azt is bebizonyította, hogy hatalma van a természet felett, amikor ételt adott 5000 embernek. Ennek a férfinak az esetében is arra használta a történteket, hogy felfedje, valójában a farizeusok ’vakok’, akik nem látták meg, kicsoda Jézus (35-41. versek). Azt gondolták, ők ezt jobban tudják, mint Jézus vagy a vak férfi!”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Rajzolj négy szempárt!
• Egyet, ami felfele néz
• Egyet, ami lefele néz
• Egyet, ami oldalra néz
• Egyet, ami előre néz


Állj meg egyesével ezeknél a szempároknál, és gondold végig, miről hallottál ebben a bibliai történetben!
Nézz fel: emlékezz, mit tett Jézus a vak férfiért! Nézz fel Jézusra, és dicsőítsd Őt!
Nézz le: ha nyitva tartott szemmel teszed, ezzel magadra nézel. Te mit gondolsz Jézusról? A férfi, aki most először látott, nem kételkedett Jézusban. Kérd meg Istent, hogy segítsen neked, hogy felismerd, ki is Ő valójában!
Nézz oldalra: tekints a világra és a körülötted levőkre! Jézus látta, hogy a vak férfinak segítségre van szüksége. Imádkozz egy ismerősödért, akinek Jézus segítségére van szüksége!
Nézz előre: tekints a jövőre! A férfi, aki visszanyerte látását, teljesen más életnek nézett elébe: számára minden megváltozott. Amikor mások meg is nehezítették az életét, a hite akkor is teljes volt Jézusban. Imádkozz az e heti tetteidért, és a változásokért, amelyekkel éppen szembesülsz.

>> Töltse le a következő fájlt: 1!