5. állomás: Isten népe

25. Jerikó ostroma

Mikor tetszenek a különböző utasítások? Mikor éppen egy mintát készítesz, vagy sütit sütsz? Vagy ha egy tudományos kísérletet végzel? Miért hasznos, ha van egy sor utasításod?

Állíts össze egy sor utasítást egy barátodnak, vagy Túravezetődnek, amit követhetnek. Bármiről lehet – hogyan készítsen el egy italt, egy házba hogyan menjen át az egyik szobából a másikba, mit vegyen magára egy esős napon… Mi történik, ha pont úgy tesznek, ahogy azt az utasításod mondja?

Tudsz-e olyan bibliai történetet mondani, amelyben Isten utasításokat ad?
Jerikó ostroma
Amikor hetedszer fújták meg a papok a kürtöket, ezt mondta Józsué a népnek: Kiáltozzatok, mert nektek adja az Úr a várost. Józsué 6,16

Ez történt eddig…

A Jordán másik oldalán Jerikó népe megijedt a közeledő Izráeltől. Isten elmondta Józsuénak a tervét a város bevételéről. Az izraeli harcosoknak 6 napig a város körül kellett menetelniük, a papokkal az élen, akik a Frigyládát vitték Isten parancsolataival. A hetedik napon hétszer kellett a várost körüljárniuk, miközben a papok fújták a kürtöket. Végül egy adott jelre a papok hangosan megfújták a kürtöket, és mindenki hangosan kiáltott. Ebben a pillanatban a város falai leomlottak, és a fegyveresek bevették a várost.

Józsué 6,6-20

Józsué, Nún fia tehát hívatta a papokat, és így szólt hozzájuk: Vegyétek föl a szövetség ládáját, hét pap pedig vigyen hét kosszarvból készült kürtöt az Úr ládája előtt.A népnek pedig ezt mondta: Vonuljatok föl, vegyétek körül a várost, és a fegyveresek vonuljanak az Úr ládája előtt.És úgy történt, ahogyan Józsué megmondta a népnek. A hét pap, aki a hét kosszarvból készült kürtöt vitte, az Úr előtt vonult, és fújta a kürtöket. Az Úr szövetségládája pedig utánuk haladt.A fegyveresek a kürtöket fúvó papok előtt haladtak, az utóvéd meg a láda után ment, és folyton fújták a kürtöket.A népnek ezt parancsolta Józsué: Ne kiáltsatok, a hangotokat se lehessen hallani, és egy szó se jöjjön ki a szátokból addig, amíg azt nem mondom nektek, hogy törjetek ki harci kiáltásban.Körülvitette tehát az Úr ládáját, megkerülve egyszer a várost. Azután visszatértek a táborba, és a táborban töltötték az éjszakát.Másnap korán reggel fölkelt Józsué, a papok pedig fölvették az Úr ládáját.A hét pap, aki a hét kosszarvból készült kürtöt vitte, az Úr ládája előtt ment, és folyton fújta a kürtöket. A fegyveresek előttük haladtak, az utóvéd pedig követte az Úr ládáját. Folyton fújták a kürtöket.A második napon is megkerülték egyszer a várost, azután visszatértek a táborba. Így cselekedtek hat napon át.Történt pedig a hetedik napon, hogy hajnalhasadtával fölkeltek, és az addigi szokás szerint megkerülték a várost, de hétszer. Csak ezen a napon kerülték meg hétszer a várost.Átok terhe alatt ki kell irtani a várost, az Úré az mindenestül! Csak a parázna Ráháb maradjon életben mindazokkal együtt, akik a házában vannak, mert elrejtette a követeket, akiket kiküldtünk.Hozzá ne nyúljatok a kiirtandókhoz, különben rátok száll az átok; el ne vegyetek semmit a kiirtandókból, mert felidézitek az átkot Izráel táborára, és szerencsétlenségbe döntitek!Az összes ezüstöt és aranyat meg a réz- és vastárgyakat az Úrnak szenteljétek, azok az Úr kincstárába kerüljenek.Ekkor kiáltozni kezdett a nép, és megfújták a kürtöket. És amikor meghallotta a nép a kürt szavát, hatalmas harci kiáltásban tört ki, és a kőfal leomlott. A nép pedig bevonult a városba, mindenki egyenest előre, és elfoglalták a várost.

Mi történt ezután?

Jerikó városát felgyújtották és lerombolták. Ráháb és családja, akik Jerikóban éltek és korábban megsegítették az izraelita kémeket, megmenekültek, ahogyan azt megígérték nekik. Józsué híres lett egész Kánaán földjén, és Isten mindenben segítette, amit tett.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 36. oldalán található kérdésekre!

Tudtad?

Jerikó A város a pusztában helyezkedik el. Van egy friss vízforrása, amely egy oázisból ered, és ettől értékes városhely. Több mint 6000 éve éltek itt és Jerikó környékén emberek.

Ákán Isten megmondta Izráel népének, hogy ne tartsanak meg semmit Jerikó városából, de egy Ákán nevű ember elrejtett egy köntöst, valamint ezüstöt és aranyat a sátrában. Később Isten megmutatta Józsuénak, hogy mit tett Ákán. Ákánt halálra kövezte a nép, mert engedetlen volt Istennel szemben.

Taktikák Józsué ügyes vezető volt, és különböző módszereket használt, hogy elfoglalja Kánaán városait. Kémeket küldött Jerikóba, hogy beszámoljanak a városról, és aztán a város körül meneteltek. Ajnál az emberei félelmet színleltek és elrohantak, így a városbeliek üldözőbe vették őket. De Józsuénak más harcosai is voltak, akik elrejtőzködtek és elfoglalták a várost, amíg a hadsereg Józsuét üldözte.

 

Beszélgess Istennel!

Itt egy pár előírás, amit Isten adott népének. Válassz ki egyet ezek közül, és kérd Istent, hogy segítsen megtartani.
Máté 5,44
Máté 6,14
Máté 6,25
Máté 7,7

Beszélgessetek!

Olivér és édesapja, Péter elolvasta együtt a bibliai történetet.
Olivér 8 éves, és szeret a tengerpartra járni.

Olivér ezt kérdezte: „Miért rombolták le a falakat? Tudom, hogy azok az
emberek rosszak voltak, de miért rombolták le a várost is?”

Péter válasz a következő volt: „Igazad van, hogy Isten nem fogadja el a rossz dolgokat, és a Bibliában más történetek is szólnak arról, hogy Istennek tennie kellett valamit, hogy a gonoszt megsemmisítse – mint például az özönvíz idején, amikor Noénak bárkát kellett építenie. Jerikó nagy város volt, egy királlyal és azon a földön feküdt, amelyet Isten a népének ígért. Jerikó gazdag és erős hely volt, és gondolom a király meg a nép, aki ott élt, büszke volt erejére. Ők nem hitték el, hogy Isten irányítja az egész világot. Isten segített Józsuénak és Izráel népének, hogy teljesen megsemmisítsék a várost, hogy az emberek lássák, tényleg Isten irányít (Ő sokkal erősebb, mint a nagy falak). Ez még arra is emlékeztette Izráelt, hogy mikor Isten velük van semmitől nem kell félniük.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Józsuénak Istenre kellett hallgatnia, és az Ő utasításait követnie. Kövesd ezeket az utasításokat, és nézd mi fog történni. Nem fogsz látni egy falat összeomlani, de láthatsz egy napraforgót kibújni a földből és növekedni!

Szükséged lesz
• Kis virágcserepekre
• Komposzt vagy termőföld
• Napraforgó magok
• Víz és sekély tálca vagy tál
• Egy régi ceruza vagy vékony darab fa
• Hosszú bambusz nád (max. 2 m)
• Zsinór

És később
• Egy kert vagy egy nagy virágcserép vagy vödör

Mit csináljunk?
1. Tölts meg kis virágcserepeket komposzttal/virágfölddel. Vess el egy vagy két magot mindegyik cserépbe: 1 cm mélyre nyomd mindegyik magot a komposztba, majd óvatosan fedd le újra.
2. Öntözd meg a cserepet úgy, hogy egy tálca vízbe állítod (a föld legyen csak nedves).
3. Tedd a cserepet egy meleg helyre a házban, és ügyelj, hogy a komposzt/virágföld mindig nedves legyen (de nem vizes).
4. Néhány nap múlva apró zöld növénykéket látsz növekedni. Hagyd nőni őket, amíg két levelük lesz, és a következő két kis levelecske pedig csak épp hogy látszani kezd.
5. Készíts elő még néhány cserepet. Válaszd ki a legerősebb palántákat, és húzd ki őket nagyon óvatosan a cserépből. Ültesd újra őket, úgy hogy most már mindegyik palántának megvan a saját cserepe: a ceruza tompa végével csinálj egy lyukat a komposztba; ide-oda mozgatva helyezd a gyökereket a lyukba, és nyomd le az ujjbegyeddel.
6. Tartsd az edényeket egy napos ablakpárkányon, amíg a növények mintegy 8 cm magasra nőnek és addig, amíg az idő meleg kint.
7. Hogyha van kertetek, áss egy kis lyukat a napraforgónak. Vedd ki a növényt a cserépből, a földdel a gyökereken, és tedd a lyukba. Laza talajjal nyomkodd körül. Hogyha nincs kertetek, akkor ültesd át a napraforgót egy sokkal nagyobb cserépbe vagy vödörbe.
8. Nyomd a bambusz nádat a talajba a napraforgó mellé, és lazán kösd az indához.
9. Hogyha a talaj túl száraz, locsold meg vízzel. Óvd a fiatal növényed a kártevőktől, amik meg akarják enni. Vágd le egy nagy műanyag üvegnek mindkét oldalát, és tedd a növényre.
10. Nézd milyen magasra nő a napraforgód!