18. állomás: Isten szerint élni

86. A gyülekezet vezetése

Kaptál már valaha hosszú és bátorító levelet vagy e-mailt?
Kitől jött? Miről szólt?

Te tudnál valakinek bíztatására levelet vagy e-mailt írni?
A gyülekezet vezetése
Igaz beszéd ez: ha valaki püspökségre törekszik, jó munkát kíván. 1Timóteus 3,1

Ez történt eddig…

Timóteus fiatalon Krisztus követőjévé vált, és elkezdett Pállal munkálkodni. Sokáig dolgoztak együtt. Pál azt a feladatot bízta Timóteusra, hogy egy új gyülekezet élére álljon. Fontos volt, hogy a gyülekezet vezetője Istennek tetszően éljen és az igazságot hirdesse Jézusról.

1Timóteus 3,1–13

Igaz beszéd ez: ha valaki püspökségre törekszik, jó munkát kíván. Szükséges tehát, hogy a püspök legyen feddhetetlen, egyfeleségű férfi; megfontolt, józan, tisztességes, vendégszerető, tanításra alkalmas; nem részeges, nem kötekedő, hanem megértő, a viszálykodást kerülő, nem pénzsóvár; olyan, aki a maga háza népét jól vezeti, gyermekeit engedelmességben és teljes tisztességben neveli. Mert ha valaki a maga háza népét nem tudja vezetni, hogyan fog gondot viselni az Isten egyházára? Ne újonnan megtért ember legyen, nehogy felfuvalkodva az ördöggel azonos ítélet alá essék. Szükséges, hogy a kívülállóknak is jó véleményük legyen róla, nehogy gyalázatba és az ördög csapdájába essék. Ugyanígy a diakónusok is tiszteletre méltók legyenek, nem kétszínűek, nem mértéktelen borivás rabjai, nem haszonlesők, hanem olyanok, akikben megvan a hit titka tiszta lelkiismerettel. De ezeket is meg kell vizsgálni előbb, csak akkor szolgáljanak, ha feddhetetlenek. Feleségük is hasonlóan tiszteletre méltó legyen: nem rágalmazó, mértékletes, mindenben hűséges. A diakónusok legyenek egyfeleségű férfiak, akik mind gyermekeiket, mind a maguk háza népét jól vezetik. Mert akik jól szolgálnak, azok szép tisztességet szereznek maguknak, és nagy bátorságot nyernek a Jézus Krisztusba vetett hit hirdetésére.

Mi történt ezután?

Pál figyelmezteti Timóteust, hogy találkozni fog olyanokkal, akik mást tanítanak, ezért különösen fontos, hogy tudja, kicsoda Isten, és mit tett népéért. Annyira sürgős volt, hogy Timóteus tudjon erről, hogy Pál levélben írta meg neki, annak ellenére, hogy arra számított, hamarosan meglátogathatja őt.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 114. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Timóteus Pál egyik segítőtársa volt. Egy Lisztra nevű városból származott. Édesapja görög volt, édesanyja zsidó. Ő és Pál korábban együtt utaztak és dolgoztak. Timóteus a levél megírása idején egy gyülekezet vezetőjeként tevékenykedett.

Efezus Pál több mint két évet töltött itt. Amikor elment innen, fiatal segítője, Timóteus itt maradt, hogy vezesse a gyülekezetet.

 

Beszélgess Istennel!

Adj hálát Istennek Túravezetődért!
Ne felejtsd el Túravezetődnek is megköszönni a Bibliai Kalandtúra] alatt nyújtott segítségét!