18. állomás: Isten szerint élni

87. Istenhez tartozás

Az iskoládban viseltek egyenruhát? Mit üzen ennek viselése a többi ember számára?
A focimeccseken hogy állapíthatod meg, ki melyik csapatnak szurkol?
Szerinted az emberek honnan tudhatják valakiről, hogy Istenhez tartozik?
Istenhez tartozás
Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet... 1Timóteus 6,12A

Ez történt eddig…

Pál figyelmeztette fiatal barátját, Timóteust, hogy a Jézus Krisztusban való hit nem egy népszerű döntés sokak számára. Csábító mindenki mással együtt sodródni, felhagyni a hittel vagy csak a pénzre gondolni.
Másnak lenni sosem könnyű. Hogyan kerülhette el Timóteus, hogy félrevezessék, és arra késztessék, hogy tagadja meg Jézust? Vajon elég erős lesz hite és vezetői képessége a hamis tanítók ellen?

1Timóteus 6,11–19

Te pedig, Isten embere, kerüld ezeket. Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt. Meghagyom neked az Isten színe előtt, aki életet ad mindennek, és Krisztus Jézus színe előtt, aki Poncius Pilátus előtt bizonyságot tett azzal a szép hitvallással, hogy tartsd meg a parancsolatot szeplőtelenül, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenéséig. Ezt a maga idején megmutatja majd a boldog és egyetlen Hatalmasság, a királyok Királya és uraknak Ura. Övé egyedül a halhatatlanság, aki megközelíthetetlen világosságban lakik, akit az emberek közül senki sem látott, és nem is láthat: övé a tisztelet és az örökkévaló hatalom. Ámen. Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet.

Mi történt ezután?

Timóteus nagyon fontos volt Pál számára. Timóteusnak gyakorlati tanácsokra volt szüksége teendőihez, és Pál pontosan ezt adta meg neki ebben a levélben. Timóteusnak és gyülekezetének Isten kedvességére, vagyis „kegyelmére” kellett hagyatkoznia.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 114. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Mondanivaló Pál gyakorlati tanácsokkal látja el Timóteust: ki töltsön be vezető szerepet a gyülekezetben; milyen a megfelelő magatartás; milyen feladatokat kell elvégeznie; mit tanítson.

Timóteus felkészítése Timóteus fiatal volt; némelyek túl fiatalnak tartották egy gyülekezet vezetéséhez. Ám Pál alaposan felkészítette őt. Pál útitársa volt az egyik hosszabb útján; kiküldték a nehézségekkel küzdő thesszalonikai gyülekezethez; együtt munkálkodott Pállal Korinthusban és Efezusban; együtt mentek Jeruzsálembe, hogy átadják az ottani gyülekezetnek szánt pénzadományokat; és fogsága alatt is Pállal maradt.

 

Beszélgess Istennel!

Kérd Istent, hogy mutassa meg neked, hol harcolhatsz a jóért, és hol harcolhatsz a gonosz ellen.

Beszélgessetek!

Hannah és keresztapja, Pete együtt olvasták ezt a bibliai történetet.
Hannah 8 éves, és Belgiumban él. Szereti a cicákat, és rengeteget olvas.

Hannah azt kérdezte: „Mit jelent, hogy Krisztus ’megjelenéséig’?”

Pete így válaszolt: „A megjelenés szó pusztán annyit jelent, hogy vissza fog jönni. Ez a szó tehát megerősíti, hogy Jézus még egyszer vissza fog térni. Jézus azt tanította tanítványainak, hogy a világ végén újra eljön, és végső ítéletet tart, két csoportra osztva az embereket: azokra, akik hisznek Benne, és akik nem.”

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

A keresztyénség azt jelenti, hogy Jézusért élünk – Őt szeretjük, Neki engedelmeskedünk, és Őt követjük. Olyan, mintha színész vagy énekes lennél egy színpadon, és a közönség csak egy emberből állna: Jézusból. Csak Érte „adunk elő”, vagyis élünk!

Olvasd el a Máté 5,16-ot, lásd, Jézus azt szeretné, hogy az emberek Őérte ragyogjanak. Néhány segítő tipp:
• Vigyázz a szavaiddal! A szavakinkkal sok jót tehetünk, és sok fájdalmat is okozhatnak.
• Mindig légy kedves, és tedd azt, amit Jézus kér tőled – még ha barátaid gonoszkodnak is veled, vagy rossz dolgokat tesznek.
• Készülj fel! Gondolkozz el rajta, mit mondanál, ha valaki megkérdezné tőled, miért vagy keresztyén.

Ha Jézusért ragyog az életed, barátaid észre fogják venni, hogy keresztyén vagy.