18. állomás: Isten szerint élni

90. Készen állni

Képzeld el, hogy ma iskolába kell menned! Könnyen el tudsz készülni időben? Általában…
…késésben vagy?
…pont időben vagy?
…már idő előtt ott vagy?

Képzeld el, hogy nyaralni mész! Könnyen el tudsz készülni időben? Általában…
…késésben vagy?
…pont időben vagy?
…már idő előtt ott vagy?

Képzeld el, hogy a barátaiddal fogsz találkozni! Könnyen el tudsz készülni időben? Általában…
… késésben vagy?
…pont időben vagy?
…már idő előtt ott vagy?
Készen állni
Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által...1Thesszalonika 5,9

Ez történt eddig…

Pál egy ideig Thesszalonikában munkálkodott, de feladatai befejezése előtt el kellett mennie onnan. Timóteus meglátogatta az ottani gyülekezetet, és elmondta Pálnak, hogy milyen bátrak voltak, hisz nem adták fel a keresztyénséget akkor sem, amikor nagy nehézségekkel kellett megküzdeniük. Ezért Pál levelet írt nekik, amiben elmagyarázta, mit higgyenek és hogyan viselkedjenek, mint keresztyének. Elmondja nekik, hogy készen kell állniuk Jézus visszatérésére, és hogy örökké tartó csodálatos életnek néznek elébe Istennel.

1Thesszalonika 5,1-11

Az időpontokról és alkalmakról pedig nem szükséges írnom nektek, testvéreim, mert ti magatok is jól tudjátok, hogy az Úr napja úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt mondják: Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás, mint a fájdalom a várandós asszonyra; és nem fognak megmenekülni. Ti azonban, testvéreim, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvajként lephetne meg titeket. Hiszen valamennyien a világosság és a nappal fiai vagytok, nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Akkor ne is aludjunk, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok. Mert akik alusznak, éjjel alusznak, és akik megrészegednek, éjjel részegednek meg. Mi azonban, akik a nappal fiai vagyunk, legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját, és mint sisakot, az üdvösség reménységét. Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk. Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.

Mi történt ezután?

Pál arra inti a gyülekezeti tagokat, hogy bátorítsák egymást. Arra kéri őket, hogy szeressék vezetőiket, és éljenek Istennek tetszően. Isten jó ajándékainak köszönhetően boldogok lehetnek, amennyiben közel maradnak egymáshoz és Istenhez.

Gondold végig!

Válaszoljatok együtt a Bibliai Kalandtúra 114. oldalán található kérdésekre.

Tudtad?

Thesszalonika Thesszalonika nagy és fontos város volt Észak-Görögországban.

Kelt Pál Kr. u. 50-51 körül írt a gyülekezetnek. Ez volt az első levele.

Üzenet Pál személyesen is meglátogatta a gyülekezetet, de nem maradhatott sokáig az ott élő zsidók éles szembenállása miatt. Erről olvashatsz az Apostolok Cselekedetei 17,1–9-ben. A levélből kiderül, mennyire örül Pál, amiért a gyülekezet ilyen rövid tanítási időszak után is gyarapodott.

 

Beszélgess Istennel!

Kérd Istent, hogy segítsen megértened az itt olvasottakat!

Próbáld ki!

Mit jelent számodra a Biblia?

Feltetted magadnak ezt a kérdést az első állomásnál, a bűneset történeténél?

Feljegyezted a válaszod, vagy emlékszel még rá?
Gondolj bele, mennyi mindent tudtál meg a Bibliai Kalandtúra során!

Milyen új dolgokat tudtál meg?
Mi az, ami meglepő volt?
Volt, ami összezavart?
Mi tetszett a legjobban?
Mi volt benne a legrosszabb?
Az első állomás óta változott a válaszod a kérdésre?

És mi a helyzet a Túravezetőddel? Az ő válasza változott a Bibliai Kalandtúra megkezdése óta?