10. állomás: Isten hírnökei

47. Jeremiás

Hány évesnek kell lenned ahhoz, hogy…
• vezetni tanulhass?
• felnőttjegyet kérj a buszon?
• iskolába járj?
• Istenről beszélj másoknak?

Történt már olyan, hogy valami nagyon nehéz dolgot kértek tőled? Hogy sikerült?
Könnyűnek találod bízni Istenben, vagy nehéznek? Mi segít neked ebben? Beszélgess erről a Túravezetőddel!
Jeremiás
Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! Jeremiás 1,8

Ez történt eddig…

Jeremiás már fiatal korától kezdve próféta volt. Júda utolsó királyainak uralkodása idején adta tovább Isten üzeneteit, pont mielőtt Isten népét fogságba ejtették, és Babilonba hurcolták.

Jeremiás 1,4-10

Így szólt hozzám az ÚR igéje: Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek. De én ezt válaszoltam: Ó, Uram, URam! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok! Az ÚR azonban ezt mondta nekem: Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok! Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR. Azután kinyújtotta kezét az ÚR, megérintette a számat, és ezt mondta nekem az ÚR: Én most a szádba adom igéimet! Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj!

Mi történt ezután?

A népnek nem tetszett Jeremiás üzenete. Egyre csak azt ismételte nekik, hogy gonoszságaik miatt Isten katasztrófával fogja őket sújtani – ám mindeközben egy reményteljes jövőről is beszélt nekik. Könyvében olvashatjuk, hogy a babilóniak végül leigázták Júda népét, ahogy arra figyelmeztette őket. Ám Isten megígérte, hogy egy nap haza fogja hozni népét saját földjére, és legyőzi ellenségeiket.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 66. oldalán található kérdésekre!

Tudtad?

Jeremiás Isten már születése előtt arra szánta Jeremiást, hogy hírnöke legyen. Sok éven keresztül adta tovább Isten üzeneteit. Szomorú üzeneteket kellett elmondania, és ezt nehezére esett megtenni, különösen mivel Isten előre megmondta neki, hogy a nép nem fog változtatni cselekedetein.

Babilon A babiloni hadsereg megtámadta és legyőzte Jeruzsálemet! A népet Babilonba hurcolták, és többé nem rendelkezhettek saját életük felől.

Mi történt Jeremiással? Jeremiással saját népe sem bánt jól. Nem tetszett nekik a mondanivalója, ezért börtönbe vetették, és egyszer még egy üres kútba is ledobták! Később Jeremiás is fogságba került, valószínűleg Egyiptomba.

 

Beszélgess Istennel!

Mit felelnél Istennek, ha megkérne téged, hogy hajts végre valamilyen különleges feladatot Őérte? Gondolataidat formáld imádsággá!

Próbáld ki!

Jeremiás valószínűleg tizenéves volt, amikor Isten először arra kérte, hogy legyen az ő küldöttje. Eleinte bizonytalan volt, de Isten elmondta neki, hogy nem számít, hány éves, és nem túl fiatal a feladathoz.
Talán te is gyerek vagy tizenéves vagy. Szerinted túl fiatal vagy ahhoz, hogy bármit tégy Istenért, vagy a barátja lehess? Töltsd ki az alábbi táblázatot! Nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, de érdemes elbeszélgetned véleményedről a Túravezetőddel.

Lehetséges válaszok:Igen/Nem/Nem vagyok benne biztos

Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, a következő kettőre is válaszolj minden esetben:
- Hány éves korod óta igaz rád ez (ha a válaszod igen)?

- Szeretnéd, hogy ez még inkább igaz legyen rád?

A kérdések:
- Hiszel Istenben?
- Dicsőíted Istent az életedben?
- Szoktál Bibliát olvasni?
- Szoktál Istenhez imádkozni?
- Biztos vagy benne, hogy keresztyén vagy?
- Tudod, hogy Isten hozzád is szól?
- Próbálsz Neki tetszően élni?
- Szereted a többi embert, és Isten kedvéért kedves vagy hozzájuk?
- Tudod, hogy mit kér tőled Isten?

A Bibliai Kalandtúra legvégén vedd elő újra ezt a táblázatot, és nézd meg, változtak-e a válaszaid.