7. állomás: Istenhez tartozó nemzet

31. Sámuel Istenre figyel

Honnan tudod, hogy egy barátoddal beszélsz a telefonon, ha nem láthatod őt?

Volt már olyan, hogy azt gondoltad, Isten hallható hangon szólt hozzád?

Hogyan segíthet a bibliaolvasás Isten meghallásában? Hát a gyülekezetbe járás vagy a keresztyén barátok? Hogyan segít az imádkozás abban, hogy meghalljuk Isten hangját? Tudsz mondani bármilyen más módot, ahogy Isten szól hozzánk?
Sámuel Istenre figyel
Sámuel pedig így felelt: Szólj, mert hallja a te szolgád. 1Sámuel 3,10B

Ez történt eddig…

A bibliai időkben elvárás volt a férjezett nőktől, hogy gyermekeket szüljenek. Ha nem volt gyermekük, nagyon szégyellték magukat. Anna is ilyen asszony volt, ezért imádkozott Istenhez, és megígérte, ha fia születik, akkor Isten szolgája lesz. Fia született, Sámuel, aki el is ment, hogy az Úr házában szolgáljon, amit Szent Sátornak vagy templomnak neveztek. Itt egy öreg papnak, Élinek szolgált. Sámuel sokat tanult tőle, és mindig kész volt arra, hogy odafigyeljen arra, amit mond.

1Sámuel 3,1-10

Az ifjú Sámuel pedig az ÚR szolgája volt Éli felügyelete alatt. Abban az időben ritkaság volt az ÚR igéje, nem volt gyakran látomás. Egy napon az történt, hogy Éli a szokott helyén feküdt. Szeme már homályosodni kezdett, alig látott. Az Isten mécsese még nem aludt el, és Sámuel ott feküdt az ÚR templomában, ahol az Isten ládája volt. Az ÚR szólította Sámuelt, és ő így felelt: Itt vagyok. Majd odafutott Élihez, és ezt mondta: Hívtál engem, itt vagyok. Ő azonban így válaszolt: Nem hívtalak, menj vissza, feküdj le! Elment tehát, és lefeküdt. De újra szólította az ÚR Sámuelt, Sámuel pedig fölkelt, odament Élihez, és ezt mondta: Hívtál engem, itt vagyok. Ő azonban így felelt: Nem hívtalak, fiam, menj vissza, feküdj le! Sámuel még nem ismerte az URat, mert az ÚR még nem jelentette ki igéjét neki. Az ÚR azonban harmadszor is szólította Sámuelt. Ő pedig fölkelt, megint odament Élihez, és ezt mondta: Hívtál engem, itt vagyok. Ekkor értette meg Éli, hogy az ÚR szólítja az ifjút. Azért ezt mondta Éli Sámuelnek: Menj, feküdj le, és ha újból szólít, ezt mondd: Szólj, URam, mert hallja a te szolgád! Sámuel elment, és lefeküdt a helyére. Az ÚR pedig eljött, megállt, és szólította, mint azelőtt: Sámuel, Sámuel! Sámuel pedig így felelt: Szólj, mert hallja a te szolgád.

Mi történt ezután?

Sámuelnek nem voltak jó hírei Éli számára! Mivel nem tanította meg a fiait az Úr akarata szerint járni, ő lesz az utolsó bíró a családjából. Sámuel elmondott mindent, amit az Úr közölt vele, és ezek után is hűséges szolgája volt az Úrnak, noha az üzenetek, amiket meg kellett az emberekkel osztania, nem voltak mindig kellemesek. Hűsége miatt Sámuel Isten fontos emberévé vált, vezette a nemzetet.

Isten tudta, hogy a népe hamarosan egy erős vezetőt, egy királyt fog kérni, mert olyanok akarnak lenni, mint a környező országok.

Gondold végig!

Válaszoljatok közösen a Bibliai Kalandtúra 48. oldalán található kérdésekre!

Tudtad?

Sámuel A név azt jelenti, „Isten meghallgatott”

Siló Amikor az Izraeliek elfoglalták az Isten által nekik ígért földet, magukkal vitték a Szent Sátrat is. Idővel, a Sátrat egy állandó hely váltotta fel, ahol Sámuel is élt.

Bíró Sámuel az utolsó bírája, vagyis vezetője volt Isten népének. Egész eddig az Izráeliek nem voltak olyanok, mint a többi nemzet, mert nekik nem volt királyuk – de ez már nem tartott sokáig.

 

Beszélgess Istennel!

Gondold végig alaposan: szeretnéd, hogy Isten használjon téged? Ha igen, mondd el te is Sámuel imádságát: „Itt vagyok, Uram.”

Beszélgessetek!

Simon és édesapja, Paul elolvasta együtt a bibliai történetet.

Simon 6 éves és Angliában él.
Simon ezt kérdezte: „A legnehezebb kérdésem ez: Hogyan hallhatom meg
Isten hangját?”

Talán már most is hallod – válaszolta Paul – de néha nehéz felismerni, amikor Isten szól hozzád, ahogy Sámuel sem ismerte fel azonnal, hogy Isten hívja őt. Annak ellenére, hogy néha hallhatjuk Istent közvetlenül szólni, ahogy Sámuellel tette, nem ez a legjellemzőbb. Van, amikor Isten egy bibliai történeten keresztül mond el nekünk valamit. Van, hogy másokat használ arra, hogy elérjen minket.

Leggyakrabban Isten egy belső, halk, csendes hangon szól hozzánk. Például ha azon gondolkodom, hogy valami rosszat teszek, az Úr nyugtalansággal tölt el.

Mindannyiunknak gyakorolnunk kell az Istenre figyelést, és hogy felismerjük, mikor szól hozzánk.

Te mit mondanál?

Oszd meg másokkal, milyen kérdéseid támadtak a Bibliai Kalandtúra olvasása során, és milyen válaszokat találtál rájuk!! Ha nem találtál választ, írj nekünk az info@szentirasszovetseg.net emailcímre, és igyekszünk válaszolni!

Próbáld ki!

Hogyan szól Isten az emberekhez ma? Keress egy nagy papírt, és Túravezetőddel együtt írjatok rá annyiféle módot, ahány csak eszetekbe jut!

Pár javaslat:
- A Biblián keresztül
- A Szentlélek által, Aki segít eldönteni mi a jó és mi a rossz.
- A barátainkon keresztül
- A vezetőinken keresztül

Gondolj azokra a pillanatokra, amikor biztosan tudtad, hogy Isten szólt hozzád. Karikázd be őket a poszteren. Beszélgessetek ezekről Túravezetőddel!

Isten különböző módokon szól hozzánk, és nem mindig értjük Őt tisztán. Mindig megnézhetjük ilyenkor, mit mond a Biblia; megkérhetjük a Szentlelket, hogy vezessen minket, illetve kérhetjük más keresztyének segítségét is az Istenre figyelésben. A legfontosabb azonban, hogy legyünk készek figyelni és engedelmeskedni, amikor Isten szól hozzánk.